Nútiť dieťa, aby chodilo na prospešný, no neobľúbený krúžok? Čo ste poradili našej čitateľke

Gabriela Bachárová, 7. februára 2020 o 05:10

Rodičia tretiačky Lucky sú spokojní s krúžkom, do ktorého ich dieťa chodí. Deti sa v ňom učia poznávať a chrániť prírodu. Lenže dievčatku sa na stretnutiach mladých ochrancov prírody nepáči, vraj tam nemá kamarátov a nerada sa zapojuje do kolektívnych aktivít.

No tak, prečo plačeš, veď na krúžku je predsa fajn! Dieťa má ale svoje vlastné dôvody.

Foto: Shutterstock.com

Mamička Želmíra zvažuje, či v krúžku pokračovať aj na budúci školský rok, alebo ho už nechať tak. Sama je pritom z jeho činnosti nadšená: „Deti dnes trávia veľa času s mobilmi, online svet preniká aj do kamarátstiev. V krúžku však žijú reálny život. Majú hry a spoločné aktivity vonku, robia aj verejnoprospešné akcie, napríklad čistenie lesa či potoka od odpadkov. Športujú spolu, vyrábajú rôzne ozdoby z prírodnín a podobne.“ Lenže dcérka to vidí inak a na schôdzky odchádza s veľkou nevôľou.

Mamička sa na vás, našich čitateľov obrátila s prosbou, či by ste jej mohli poradiť. Nútiť dieťa do krúžku, kam ono samo nechce, hoci mu podľa rodičov prospieva a učí ho správnym hodnotám? Ona sama je nerozhodná, manžel na krúžku trvá.

Na výzvu mamičku, aby ste jej poradili vyriešiť oriešok s krúžkom, reagoval aj Oto Rozložník, spolupracovník našej redakcie a autor turistických máp Vysokých Tatier a Slovenského raja. K téme má ako milovník prírody určite čo povedať: „Rodičia sú vzorom pre svoje deti. Keď oni nechodia do prírody a nevedú k tomu svoje deti, potom je ťažké vybudovať v deťoch k prírode vzťah,“ je presvedčený a radí, aby sa dievča skamarátilo s deťmi, ktoré prírodu milujú. „Držím palce,“ odkazuje Oto Rozložník.

Krúžok musí dávať zmysel aj dieťaťu, nielen rodičom

Čitateľka Štěpánka Grľáková má podobný názor: „Myslím si, že ak si rodičia želajú, aby dcéra navštevovala takýto krúžok, mali by v nej svojím záujmom o problematiku vyvolať záujem, napríklad veľa chodiť do prírody, poukazovať na aspekt ochrany priamo v teréne, ukázať prínosy, výhody, niečo, čo by mohla potom na krúžku povedať z vlastnej skúsenosti. Aby to prosto aj jej dávalo zmysel.“

„Z osobnej skúsenosti môžem povedať, že sa mi tiež sa nechcelo chodiť na klavír, ale maminka našla fintu, ako na mňa a potom ma to začalo baviť,“ vysvetľuje.

Nútiť dieťa do niečoho, čo ho nebaví, sa dá podľa čitateľky len do určitej miery: „V podobnom veku deviatich rokov nechcel syn pokračovať v hre na husle a nepomohlo nič. Až sme sa báli, že husle zlomí, aby sme to pochopili. Jednoznačná rada teda asi nie je, záleží od danosti dieťaťa, rodiny samej, kamarátov. Určite však na to treba citlivo, aby sme deti neznechutili.“

Čitateľka Simona z Bratislavy radí dieťa na krúžok radšej nedávať, ak sa mu tam dlhodobo nepáči a nepomáha dohováranie, vlastný príklad ani poukazovanie na nesporné výhody voľnočasovej aktivity. „Dieťa by som rešpektovala. Určite má dobré dôvody na to, prečo sa mu na krúžku nepáči. A tie dôvody môžu tkvieť v jeho povahe či odlišných záujmoch. Nesmieme zabudnúť, že dieťa nie je kópiou rodiča, má svoj vlastný svet. Rodičia ho síce môžu k nejakej aktivite nasmerovať, ale ono samo má právo rozhodnúť sa, či rodičovské prianie vyplní,“ je presvedčená.

Aký je teda záver? Skúsiť dcérke ešte ukázať, že krúžok pre ňu môže mať pôvab a keď to nezaberie? Nuž, jednoducho ju už na ďalší rok neprihlásiť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >