ČO S TÝM Nútiť dieťa na krúžok, keď má k nemu odpor? Poraďte čitateľke

Gabriela Bachárová, 23. januára 2020 o 04:14

Rozvíja pozitívny vzťah k prírode, učí priateľstvu a vzájomnej spolupráci medzi deťmi, dôležitým hodnotám. Poviete si, ideálny krúžok. Až na to, že deväťročná Lucia naň nechce chodiť.

Má dieťa chodiť na krúžok, ktorý je síce prospešný, ale nebaví ho?

Foto: Shutterstock.com

Tretiačka Lucia navštevuje už dva roky krúžok ochrany prírody, kam sa pôvodne prihlásila s nadšením a kvôli kamarátke, ktorá doň už chodila. Rodičia boli s jej výberom spokojní najmä preto, že deti z krúžku často chodia von do prírody, na výlety. Párkrát do roka majú aj víkendové pobyty na chate, raz dokonca spali vonku v prírode. Všetky tieto akcie sú bohaté na zážitky, ktoré deti inde nemajú možnosť zažiť.

„Z činnosti krúžku som nadšená. Ľudia, ktorí ho vedú, sú naozaj na svojom mieste,“ napísala nám Luckina mama Želmíra. „Deti dnes trávia veľa času s mobilmi, online svet preniká aj do kamarátstiev. V krúžku však žijú reálny život. Majú hry a spoločné aktivity vonku, robia aj verejnoprospešné akcie, napríklad čistenie lesa či potoka od odpadkov. Športujú spolu, vyrábajú rôzne ozdoby z prírodnín a podobne,“ pochvaľuje si mamička.

S vedúcimi sa deti navyše často bavia o hodnotách, ktoré sú v živote dôležité: láska, úcta, pomoc. „V dnešne rýchlej a na konzum zameranej dobe je to veľká výnimka,“ páči sa mamičke.

Nemá tam kamarátov

Problém je, že Lucka sa chodeniu na krúžok už nejakú dobu vzpiera, vymýšľa si, že ju bolí bruško či hlava, aby nikam nemusela. „Hovorí, že na krúžku sa nemá s kým baviť, nenašla si tam kamarátov. S dvomi či tromi deťmi sa síce rozpráva, ale asi to nebudú veľké priateľstvá. Pritom v škole má viac dobrých priateliek. Vyzerá to, že si jednoducho s deťmi na krúžku povahovo až tak nesadla,“ popisuje v liste mamičke.

„Je skôr introvertnejšia, najlepšie jej vyhovuje, keď je sama alebo s najlepšou kamarátkou. Na krúžku však deti takmer všetko robia spolu. Musí s nimi vychádzať, dohovárať sa s nimi. Muž vraví, že jej to prospieva, pretože sa takzvane otrká. Ja si ale nie som istá, sama som ako dieťa bola najradšej sama a akcie s ostatnými deťmi mi nikdy nič nehovorili a nedávali.“

Želmíra nevie, či dcére vyhovieť a krúžok pustiť k vode, alebo dať za pravdu partnerovi, že táto voľnočasová aktivita má pre jej dieťa zmysel.

„Chápem mužove argumenty, ale hovorím si, že ak dcéra v krúžku nie je spokojná, všetky jeho výhody strácajú svoj význam,“ myslí si Želmíra a ako podotýka, na ostatné dva krúžky chodí dcéra s radosťou. „Dôvodom je určite to, že na nich nemusí s nikým spolupracovať a robí si svoje. Navštevuje ešte krúžok cvičenia a tvorenia.“

Mamička sa na čitateľov nášho webu obracia s otázkou: Má ešte čakať, či si dcéra krúžok nakoniec obľúbi, alebo ju už na budúci rok neprihlásiť?

Čo by ste Želmíre poradili? Nechať dieťa, nech navštevuje len aktivity, ktoré ho bavia, alebo ho trochu nútiť a dúfať, že raz rodičovský postoj ocení ako dobrý vklad do života? Napíšte nám do komentárov či na e-mailovú adresu redakcia@ahojmama.sk. Ďakujeme vám veľmi pekne za radu, ktorá mamičke pomôže vyriešiť celú situáciu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >