Noc múzeí a galérií už túto sobotu. Čo všetko sa chystá?

TASR, 11. mája 2021 o 04:10

Tretia májová sobota bude na Slovensku patriť celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií. V poradí 17. ročník prebehne online i prezenčne.

Plagát podujatia.

Foto: www.nmag.sk

„V súvislosti s uvoľňovaním protipandemických opatrení je zrejmé, že záujemcovia budú môcť mnohé z múzeí a galérií aj skutočne navštíviť, hoci v obmedzenom režime," oznámilo v pondelok Slovenské národné múzeum (SNM), ktoré podujatie organizuje v spolupráci so Zväzom múzeí na Slovensku (ZMS). Záštitu nad ním prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Online program pripravili bratislavská Bibiana, Galéria Nedbalka, Umelka či Múzeum školstva a pedagogiky. Galéria mesta Bratislavy privíta návštevníkov v expozíciách v Mirbachovom a Pálffyho paláci, ponúka aj online možnosť cítiť sa ako výtvarný turista či poslať virtuálnu pohľadnicu z výstavy diel Edmunda Gwerka. Múzeum polície prvýkrát na podujatí sprístupní svoje expozície a opäť prinesie virtuálne listovanie žandárskymi príbehmi v dobových časopisoch.

Múzeum mesta Bratislavy premietne dokumentárne filmy Na slovíčko s kurátorom a predstaví tvorivý proces vzniku výstav. Slovenská národná galéria prispeje novým výstavným cyklom Vo výklade, ktorým bude vo verejnom priestore predstavovať diela reagujúce na otázky súčasného spoločenského života. Slovenské centrum dizajnu sprístupní znovuotvorenú výstavu 100 rokov dizajnu a novú výstavu 2x Polonský v Galérii dizajnu Satelit. Kunsthalle Bratislava chystá online aj prezenčné rodinné aktivity v podobe participatívnych hier s kresbou.

Aj múzeá SNM bude možné sledovať online i navštíviť osobne. Prírodovedné múzeum prezentuje výstavu fotografa a dokumentaristu Tomáša Hulíka, sprievodný program bude formou videodebát s odborníkmi o stave prírodného a kultúrneho dedičstva na Slovensku. Historické múzeum opäť sprístupňuje výstavy Trianon Zrod novej hranice či Divadelné storočie a návštevníkov prevedie aj po areáli Bratislavského hradu.

Zaujímavý online program a prezenčné prehliadky prinesie Noc múzeí a galérií 2021 i do ďalších častí Slovenska a vyše 70 zbierkotvorných inštitúcií, v ktorých múzejníci a galeristi pripravili prehliadky, sprievody, hry, kvízy, ale aj prezentácie kníh či divadelné predstavenia. Predsedníčka ZMS Františka Marcinová upozorňuje najmä na novosprístupnené časti: „Napríklad Múzeum vo Svätom Antone sprístupní novozrekonštruované pivnice, kde si návštevníci budú môcť pozrieť aj svadobné stolovanie, Banícke múzeum v Rožňave sprístupní novú atrakciu na banskej železničke v štôlni Alexander."

Aj v tomto roku sa väčšina múzeí a galérií rozhodla pre návštevnícky atraktívne vstupné, ktoré je potrebné zaplatiť len v prvej navštívenej inštitúcii. Múzeá SNM na celom Slovensku ponúkajú jednotné vstupné tri eurá a pre deti do desať rokov a osoby ZŤP vstup zdarma. Program je dostupný na www.nmag.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >