Nevoďte dieťa za ruky. Nástup chôdze to oddiali o mesiace

Gabriela Bachárová, 22. augusta 2019 o 06:00

Niektorí rodičia a prarodičia si stále myslia, že keď batoľa, ktoré sa práve učí chodiť, chytia za zdvihnuté ruky, urýchlia tým nástup chôdze. Nie je to pravda.

Vodenie za ruky naozaj radšej nie!

Foto: Shutterstock.com

Vodenie za ruky je veľmi nešťastný zásah do prirodzeného pohybového vývoja dieťaťa, ktorý môže navyše negatívne ovplyvniť aj jeho zdravie.

Nástup samostatnej chôdze to neurýchli, ale presne naopak. Len sa naruší priebeh učenia sa. „Väčšina detí, ktoré sú vodené za ruky, začína sama chodiť až o osem deväť mesiacov od prvého postavenia sa. Ak dieťaťu necháte priestor na prirodzený pohybový vývoj, chôdza väčšinou prichádza o štyri až päť mesiacov od prvého stoja,“ uvádza fyzioterapeutka a špecialistka na detskú rehabilitáciu Jana Tůmová na svojom webe. „Určite existujú aj výnimky, keď dieťa začne chodiť skôr či neskôr, ale 90 percent detí sa pohybuje v tejto schéme,“ ozrejmila.

Väčšina detí, ktoré začínajú chodiť okolo roka, sa prvýkrát postaví medzi siedmym až ôsmim mesiacom. V tejto chvíli je dôležité dieťa nechať, nech si samostatne trénuje obchádzanie nábytku, tlačenie predmetov pred sebou, stúpanie si vedľa opory. Nezasahujte do toho nijakým spôsobom, iba ak hrozí, že si dieťa pádom môže privodiť vážnejšie zranenie. Bežné pády sú však veľmi dôležité, pretože malému chodcovi poskytujú dôležité informácie o svojom tele a jeho rovnováhe. Preto im nebráňte.

Vaše ruky nie sú jeho nohy

Ak do tohto procesu vstúpite a chytíte dieťa za ruky, jeho prirodzený pohybový vývoj sa zastaví, ustrnie a nepokračuje tak, ako by správne mal. „Dieťa sa zavesí do vašich rúk a využíva vašu stabilizáciu k reflexnému pohybu dolných končatín,“ vysvetľuje Jana Tumová. To však nie je chôdza, ale len jej napodobňovanie. Ruky človeka, ktorý dieťa drží, mu tak v procese učenia vôbec nijako nepomáhajú.

Vodenie spôsobuje, že dieťa nemôže získať dostatok skúseností s hľadaním rovnováhy a ťažiska svojho tela. Zvykne si na to ako na neprirodzenú oporu, začne ju vyžadovať a prestane sa samo snažiť. Ak dieťa navyše vodíte nešetrne a používate pri tom viac sily, môžete mu poškodiť puzdrá kĺbov a väzy na ramenách a spôsobiť aj problémy s chrbticou.

Keď rodič si prarodič vezme dieťa za ruky, vyzerá to milo a ako prejav záujmu, ale radšej to nerobte. Maximálne ho môžete občas pri chôdzi chytiť veľmi jemne za boky, ale aj to len minimálne.

Chodítka radšej nie
A čo takzvané chodítka? Sú vhodné? Odborníci ich neodporúčajú, pretože dieťa si v nich môže vybudovať nesprávne pohybové vzorce. V chodítku je zavesené v neprirodzenej polohe a špičkami nôh sa odráža od zeme. To môže viesť k tomu, že dieťa sa naučí chodiť práve po špičkách a bude potrebovať pomoc fyzioterapeuta a rehabilitáciu. Navyše trpí chrbtita a bedrové kĺby, ktoré sú v nesprávnej polohe. Ak chodítko umiernene používať, tak len také, ktoré dieťa tlačí pred sebou, ale nie je v ňom samo umiestnené.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa