Nestraťte sa v hŕbe šiat. Štyri kôpky či vešiakový trik. 10 užitočných rád, ako v šatníku ľahko vymeniť zimné veci za letné

Patricia Poprocká, 22. septembra 2022 o 04:37

Jeseň je tu, či sa nám to páči alebo nie. Aj pred vami je ešte výzva vymeniť detský šatník – zimné veci za letné? Ako to robiť rýchlo, efektívne a nestratiť sa v kope šiat? Ponúkame niekoľko praktických rád.

Kopa šiat niekedy dokáže doviesť človeka k zúfalstvu. Nemusí sa vám to stať, naplánujte si výmenu v šatníku krok po kroku.

Foto: shutterstock.com

Dobrá príprava, polovica úspechu

Najprv si spravte miesto, kde budete môcť všetko bez obáv a pohodlne porozkladať. Najlepšie na prázdny gauč, posteľ, prípadne na zem. Keďže ide o dosť zdĺhavú prácu, odporúčame sa predtým najesť aj dať si obľúbenú kávu či čaj. Môžete síce jesť a popíjať aj popri práci, ale len v bezpečnej vzdialenosti, ak si nechcete pridať prácu, konkrétne s praním.

Čistite

Výmenu šatníka využite aj na jeho umytie. Hneď, ako vyberiete oblečenie zo skrine, poličky umyte. Kým budete triediť jednotlivé kúsky, akurát vyschnú a oblečenie tak poukladáte pekne do čistého. Navyše vám ubudne práca pri predvianočnom upratovaní.

Trieďte s prehľadom

Vytvorte si kôpky, najlepšie štyri. Hlavná je tá s teplým oblečením, ktorú chcete nechať v skrini. Na druhej je letné oblečenie, ktoré odkladáte na ďalšiu sezónu, na tretej oblečenie, ktoré je deťom už malé, no môžete ho ešte posunúť súrodencom alebo známym, a na štvrtej sú zničené kúsky na vyhodenie. Každú z kôpok (okrem tej na vyhodenie) ešte roztrieďte na ďalšie dve – na čisté oblečenie a na také, ktoré treba oprať. Tú na vyhodenie môžete zas roztriediť podľa kvality látky – z niektorých môžu byť skvelé handry, nebojte sa druhotného využitia.

Myslite dopredu

Ak máte v ruke tričko, ktoré je vášmu dieťaťu „tak akurát“, môžete ho pokojne presunúť na kôpku číslo tri. Myslite totiž na to, že dieťa počas zimy podrastie a tričko pri opätovnom jarnom triedení aj tak zo šatníka vyradíte. Ak sa na to odhodláte už teraz, ušetríte si prácu na jar a v domácnosti aj miesto okamžite.

Pomocník pri rozhodovaní

Ak sa neviete rozhodnúť, či si nejakú vec nechať alebo nie, možno vám pomôže, ak si spočítate, koľkokrát ju vaše dieťa malo na sebe. Jasné, že nenosené kúsky treba vyradiť. Ďalšou pomôckou môže byť tiež to, do akej miery je vec kombinovateľná, či ju má dieťa k čomu nosiť.

Zapojte dieťa

Nebojte sa toho, napokon, ide o jeho veci. Pri triedení šatníka ho nechajte skúšať, skladať čisté oblečenie, skrátka aktívne pomáhať. Pýtajte sa tiež, či sa mu daná vec páči, či sa mu nosí pohodlne a podobne. Dajte na jeho hlas, aj keď sa jeho predstavy nezhodujú s vašimi. Napokon, je to jeho šatník, nie váš.

Vešiakový trik

Jeho význam sa ukáže časom. Funguje na princípe, že všetky vešiaky v skrini sú otočené rovnakým smerom. Keď si nejaké oblečenie z niektorého vezmete, vešiak otočte opačne. Takto po pár mesiacoch zistíte, ktoré oblečenie sa využíva a ktoré naozaj len leží v šatníku. Čo potom s ním, je úplne jasné.

Ukladajte podľa priorít

Ak vaše dieťa aktívne športuje, malo by mať príslušné oblečenie ľahko dostupné, teda niekde vpredu a na poličke, primeranej jeho výške. To, čo nosí menej – košele, sukničky, môžu byť pokojne aj niekde na spodnej poličke, prípadne viac vzadu. Pre umelecké typy to platí zasa naopak.

Pravidlo jednotiek

Má zabrániť preplneniu šatníka. Ak má dieťa niečoho nedostatok, resp. z toho vyrástlo, je samozrejmé, že mu treba zaobstarať nové kúsky. Je na vás, či uprednostníte nákup nových, alebo zo secondhandov, prípadne z výmennej burzy alebo podedené po starších súrodencoch či kamarátoch. Ak však sú kôpky dostatočne veľké a vaše dieťa dostane odniekiaľ ďalšie veci, snažte sa dodržať pravidlo jednotiek: Za každú novú vec vyradiť jednu starú. Hoci len na darovanie. Oceníte to. V nepreplnených skriniach sa ľahšie udržiava poriadok.

Pridajte vôňu

Najpríjemnejšie na záver. Skriňu deťom príjemne prevoňajte. Môžete tuhým mydlom s peknou vôňou, vrecúškom so sušenou levanduľou alebo inou obľúbenou bylinkou alebo citrusovými šupkami.


ANKETA:

Radi triedite oblečenie v šatníku?

17,7%



23,0%



53,1%



2,2%



3,5%



0,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >