7 najčastejších chýb pri žehlení. Viete, prečo sa nemá bielizeň hneď odkladať do skrine a prečo nie je dobré nechávať si naraz veľkú kopu?

pt, 28. augusta 2022 o 04:53

Pre mnohé ženy je to jedna z najneobľúbenejších domácich prác, niektoré ho dokonca úplne vynechávajú. Žehlenie ale nie je zbytočná činnosť. Vysoká teplota ničí baktérie – napríklad na uterákoch či spodnej bielizni, a okrem toho – niektoré kusy oblečenia skrátka hladké byť musia. Ako žehliť efektívne a aké najčastejšie chyby pri žehlení robíme?

Nie je jedno čím a na čom žehlíte. Ak sa dá, žehlite pravidelne, nenechávajte si zbytočne veľkú hromadu.

Foto: shutterstock

Veľká kopa

Áno, požehlím neskôr, poviete si a pridáte na kôpku ďalšiu vysušenú opratú várku. Keď sa však kusy odevov kopia, nie je to dobré. Ako sa totiž hromada zväčšuje, bielizeň sa automaticky oveľa viac krčí. Pri žehlení tak človek automaticky strávi oveľa viac času – jednak tým, že má toho veľa a ešte k tomu i viac pokrčené. V tomto prípade je teda lepšie vyčleniť si čas na žehlenie – napríklad raz týždenne pri nejakom obľúbenom programe, alebo aspoň pri hudbe. Má to ešte jedno pozitívum – domácnosť bude vyzerať bez kopy čakajúce na žehlenie oveľa upratanejšie a skôr sa vám bude chcieť do žehlenia menšej kopy než tej obrovskej.

Kvalitná žehlička

Nie je žehlička ako žehlička. Za tie roky prešli riadnou zmenou, ponuka na trhu je pestrá. Žehlička by mala byť ľahká čo do hmotnosti, tiež ľahko manipulovateľná. Funkcia pary je dnes už takmer samozrejmosťou. Vybrať si naozaj môžete podľa toho, čo vám vyhovuje a aké kusy žehlíte najčastejšie. Nezabúdajte ani na starostlivosť o žehličku. Roztavenú textíliu napríklad ľahko odstránite octom. Na starý uterák položte namočenú handričku v octe, po ktorej potom prechádzajte rozpálenou žehličkou. Uvoľňujúce sa nečistoty utierajte o hranu žehliacej dosky prikrytou uterákom. Žehlička bude krásne čistá a funkčná.

Správna podložka

Nezdá sa to navonok dôležité, ale naozaj nie je jedno, na čom žehlíte. Kuchynský stôl, na ktorom na naskladaných dekách a plachtách žehlili naše mamy, je síce úsporný (čo do kúpy žehliacej dosky i priestoru v byte), ale dobrá žehliaca doska žehlenie podstatne uľahčí a spríjemní. Zlá voľba môže spôsobovať bolesť chrbtice, krku či zápästia, ťažšie sa môže pracovať aj s bielizňou, ktorú práve žehlíte. Napríklad taká košeľa sa oveľa ľahšie a rýchlejšie vyžehlí na doske než na stole. Dnes sú v ponuke už aj moderné dosky, ktorých poťah odráža paru a teplo, čo umožňuje žehliť bielizeň len raz namiesto z oboch strán. Pri výbere dosky myslite aj na to, či má dostatočnú odkladaciu plochu a nastaviteľnú výšku. Potom sú tu ešte drobnosti ako integrovaná zásuvka či držiak káblu, vďaka ktorému sa vám nebude pliesť do žehlenia. No a ak máte malé deti, ktoré rady všetko skúmajú, oplatí sa aj detská poistka zabraňujúca náhodnému zloženiu dosky.

Na žehlenie myslite už pri praní

Pre ľahšie žehlenie sa odporúča žmýkať bielizeň na nižších otáčkach. Bude sa síce dlhšie sušiť, látka sa však nebude zbytočne ničiť ani toľko krčiť. Pokrčenie možno zmierniť aj správnym zavesením, aby na oblečení ostalo čo najmenej záhybov.

Žehlite naruby

Výrobcovia oblečenie odporúčajú takto aj prať. Zabrániť sa tak má vyblednutiu farby. Pri žehlení sa to oplatí preto, že na mnohých materiáloch sa počas žehlenia pri vysokej teplote môžu tvoriť lesklé plochy. Otočením tak predídete ich vzniku a oblečenie zostane dlhšie ako nové.

Voda, skvelý pomocník

Pomáhali si ňou ešte naše staré mamy. Nevyžehlenú bielizeň pred žehlením jednoducho nakropili a tento zvyk je prospešný ešte aj dnes. Má to svoj dôvod: zvlhčená textília sa jednoduchšie žehlí. Ďalšou možnosťou je zvesiť bielizeň zo šnúry keď je ešte trochu vlhká, účinok bude ten istý.

Neodkladajte hneď

Vyžehlené kôpky do skrine sa neodporúča odkladať hneď, ale neskôr. Oblečenie by malo ešte hodinku vychladnúť na vzduchu. Dôvod? V skrini by sa mohlo ľahko znovu pokrčiť alebo splesnivieť.


ANKETA:

Žehlíte radi?

31,7%



18,7%



38,3%



7,3%



4,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >