Nemôžu ju poznať ani známi. Mladá žena bojuje s nádorom na mozgu, ukazuje, ako sa jej drasticky mení tvár a telo

Gabriela Bachárová, 11. júna 2022 o 04:50

Ešte pred dvomi rokmi to bola nádherná mladá dáma. Liečba mozgového nádoru ju však poznamenala aj na vzhľade. Nehanbí sa za to a na sociálnych sieťach odvážne ukazuje, že aj život s ťažkou chorobou môže byť pekný a zmysluplný.

Rakovina sa, žiaľ, nevyhýba deťom ani mladým ľuďom. Pred chorobou sa za Barborou Maťovčíkovou (26) z moravského Prostějova otočil na ulici nejeden muž, dnes ju už často nespoznávajú ani známi. Kvôli liečbe sa jej výrazne zmenila najmä tvár, ale ani telo už nie je také isté ako predtým. A vlasy, tie Barbora stratila dokonca dvakrát. Mladej žene však telesné zmeny chuť do života neberú.

Pred chorobou bola Barbora zvyknutá deliť sa so svojimi priateľmi a fanúšikmi o svoj súkromný život na sociálnych sieťach, zverejňovala napríklad fotografie zo svojich ciest, milovala chodiť a poznávať nové miesta. S online svetom neprestala ani po stanovení krutej diagnózy. Na fotografiách ju tak môžete vidieť na rozkvitnutej lúke alebo s vencom kvetov na hlave. „Dievča, čo bojuje s rakovinou mozgu. Milovníčka prírody, života a dobrých ľudí,” tak sa dnes predstavuje na svojom instagramovom profile.

Diagnóza bola bleskom z jasného neba. Barbora žila spokojný život, študovala na vysokej škole, pracovala, okrem cestovania sa venovala sa športu, rada bicyklovala, hrala basketbal, chodila do telocvične. Nič nenasvedčovalo tomu, že by mala jej životná cesta urobiť takú veľkú zákrutu.

Pred dvomi rokmi v máji však doma dostala epileptický záchvat a musela hneď do nemocnice. Vyšetrenie odhalilo zhubný útvar na mozgu, nasledovala operácia. Bolo to pre ňu, samozrejme, ťažké, no zrútiť sa a vzdať to odmietla, pripadalo jej to ako zbytočné plytvanie energiou, ktorú môže využiť na niečo iné, lepšie, zmysluplnejšie. Po dvoch rokoch sa stále teší z každého nového dňa a má pritom na pamäti slová svojho ošetrujúceho lekára, ktorý jej povedal: „Kto z nás vie, že tu bude aj zajtra?”

Jej každodenný život a boj s chorobou sleduje len na Instagrame už takmer 80 tisíc ľudí, medzi nimi aj česká súkromná televízia či viacerí známi ľudí. Barbora sa stala inšpiráciou pre mnohých ľudí, ako aj v ťažkých chvíľach nestrácať optimizmus a radosť zo života. Ako vraví: „Niekedy sitreba vedomiť, čo je naozaj dôležité a ne.....ť sa z toho, všetko sa dá zvládnuť a i s rakovinou žiť.”

Takto vyzerá Barbora dnes.



A takto vyzerala pred chorobou.



Po operácii.



Choroba a jej liečba mladú ženu veľmi zmenili, no ona sa neskrýva.





„Na toto ťa nikto nepripraví, ale zvykneš si na to,” ukazuje Barbora, čo všetko so sebou prináša liečba rakoviny.



Barbora sa snaží o pozitívny prístup. Optimistický venček na hlave.





S Josefom Maršálkom, známym českým cukrárom. Pečenie je Barborina veľká vášeň.



V nemocnici na onkológii.



Príroda uzdravuje, je presvedčená Barbora.







Pred stanovením diagnózy.









Slané aj sladké pečenie je pre Barboru spôsob, ako sa s chorobou ľahšie vyrovnať. Pozrite si jej výtvory.





















Barbora nielen rada pečie, ale aj vyrába.














Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >