„Nečum už do toho tabletu!“ Skúste dostať dieťa dostať od obrazovky bez nevôle i príkazov, tu je názorná ukážka

Patricia Poprocká, 24. augusta 2023 o 06:17

„Ty ešte stále čumíš do toho tabletu? Ale stačilo. Okamžite prestaň!“ Dá sa povedať dieťaťu, aby prestalo s neželanou činnosťou aj inak než takto rázne? Väčšina rodičov asi zvolí túto zaužívanú a automatickú reakciu vediac, že u dieťaťa to vyvolá síce nevôľu, ale rodič má byť tou rozumnou autoritou, ktorá vie, čo je správne. I za cenu nespokojnosti.

Elektornika deti baví, žiaľ, často až príliš.

Foto: shutterstock

Češka Zdeňka Šíp Staňková, matka troch detí a autorka knihy Děti jsou taky lidi, ktorá sa venuje rodičovským a výchovným záležitostiam, na svojom instagramovom profile prináša ukážku klasickej konverzácie medzi matkou a dcérou aj s vysvetlením, čo v dieťati vyvoláva. Matka chce (celkom oprávnene), aby dcéra už prestala so sledovaním tabletu a robila niečo iné. Dcéra chce pokračovať. Vznikne spor, v ktorom, pochopiteľne, víťazí silnejší, teda matka.

„Výsledok: hnev, boj, nedôvera, pocit viny, hanby, nespravodlivosti, bezmocnosti, túžba tajiť, ak nabudúce budem robiť niečo, s čím rodič nesúhlasí,“ opisuje Zdeňka dôsledky takéhoto „víťazstva“.

Ako dostať dieťa od tabletu bez týchto pocitov, tak, aby boli spokojné obe strany? Úplne jednoducho, ak to dokážeme, samozrejme. Zdeňka to názorne predvádza vo videu: „Pozri, mám pocit, že už sa na tom tablete hráš dosť dlho a myslím, že je pre tvoje telo dobré striedať činnosti. Môžeme ísť robiť niečo iné?“ mohol by napríklad znieť úvod konverzácie tak, ako to ukazuje Zdeňka vo videu. Vecne, pokojným tónom.

Neznamená to, že je problém hneď vyriešený. Dcéra, samozrejme, nesúhlasí a opäť vysloví svoju požiadavku pokračovať v hre s elektronikou. Čo v takej situácii?

Aj teraz sa dá pokračovať v priateľskej konverzácii, ktorá rešpektuje postoj dieťaťa, ale zároveň potvrdzuje postoj rodiča. „Aha, ešte by si sa chcela hrať. Koľko času potrebuješ, čo myslíš? Môžeme sa dohodnúť napríklad na polhodine? Keby som nastavila budík, a keď zazvoní, pôjdeme robiť niečo iné?“ Výsledok? „Pocit spojenia, pochopenia, lásky, prijatia, spolupráce kontroly nad svojím životom,“ vysvetľuje Zdeňka Šíp Staňková.

Nuž, skúsme nabudúce začať debatu po novom, toto video môže byť inšpiráciou.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >