„Ústretovosť“ pôrodnice po slovensky: V jednej izbe áno, ale dva metre od bábätka!

Patricia Poprocká, 10. novembra 2020 o 04:50

Postieľka najmenej dva metre od matkinej postele, dôkladne umývať prsníky, limitovať fyzický kontakt s bábätkom, mať rúško a všetko dezinfikovať. To sú podmienky, za ktorých smie matka pozitívne testovaná na koronavírus zostať so svojím bábätkom na jednej izbe v považskobystrickej pôrodnici. Lepšie než úplná separácia, stále však s niekoľkými nezmyselnými obmedzeniami.

Spolu je nie že lepšie, ale žiaduce.

Foto: shutterstock.com

Nedávno to pekne vystihla právnička Janka Debrecéniová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť: „Tak, ako by nikomu nenapadlo odnímať pozitívne testovaným rodičom ich staršie deti, neexistuje žiadny právny dôvod, na základe ktorého by bol takýto postup možný v prípade novorodencov. V zmysle medzinárodného práva navyše separácia matiek a ich novorodených detí predstavuje kruté a neľudské zaobchádzanie.“

Na prístupe zdravotníkov v Považskej Bystrici je chvályhodné (i keď by to mala byť normálna vec), že sa snažia umožniť kontakt matky s jej novorodencom. Na rozdiel napríklad od pôrodnice v Prešove, kde si pozitívne testovaná mamička mohla svoje bábätko prvý raz vidieť až po 12 dňoch! V poriadku je aj odporúčanie mať na tvári rúško či dodržiavať hygienické opatrenia.

Obmedzovať fyzický kontakt s bábätkom a mať ho v postieľke aspoň dva metre od seba je však v rozpore s fyziologickými potrebami dieťaťa aj matky. Bábätko by malo spať s matkou v posteli, čo však naše nemocnice, žiaľ, nepodporujú ani v normálnych, nepandemických časoch. Obmedzovanie fyzického kontaktu matky a dieťaťa navyše sťažuje dojčenie a jeho štart, pričom zabúdať nesmieme ani na ďalšie jeho pozitívne vplyvy na matku i bábätko.

„Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že dojčenie prináša aj pri covid pozitívnej matke veľké plusy, ktoré prevyšujú riziká. Ja som bola pozitívna s príznakmi, každú hodinu dojčím syna a bol negatívny. Takže kým nie je vážny dôvod na separáciu (veľmi vážny stav matky, nielen príznaky) tak je lepšie dieťa nechať matke,“ napísala v reakcii na opatrenia na facebookovej stránke pôrodnice mamička Zuzana.

Koronavírus matky nemá byť dôvodom na separáciu, zdôrazňuje Svetová zdravotnícka organizácia aj časť domácej odbornej verejnosti. Zdôrazňujú, že materské mlieko aktívne chráni dojčené dieťa, okrem protilátok mu dodáva aj ďalšie dôležité ochranné a liečivé látky.

„V materskom mlieku sa začnú pri stretnutí matky s koronavírusom nachádzať špecifické protilátky, ktoré bábätko špecifickým spôsobom chránia. Zároveň sa tam nachádzajú látky, ktoré majú za úlohu zabrániť, aby sa infekcia cez materské mlieko na bábätko preniesla,“ vysvetľuje združenie profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA. Dojčenie teda bábätko chráni oveľa viac než keď sa ho snažíme „chrániť“ tým, že ho separujeme od matky alebo nebudeme dojčiť.

Bábätko však okrem materského mlieka potrebuje aj samotnú matku. Je dokázané, že jej fyzická blízkosť mu pomáha k psychickej pohode. Dieťa potrebuje byť v kontakte koža na kožu, spať pri matke, dokonca i na prsníku – je pokojnejšie, vyrovnanejšie, lepšie prospieva, prípadne aj sa uzdravuje.

Sú deti, ktoré sa dožadujú prsníka, aj keď len pred chvíľou dopili. Fyzický kontakt s bábätkom sa preto nemá obmedzovať, naopak, podporovať. Matka vzdialená dva metre či viac je pre dieťa nedostupná a jej neprítomnosť mu zvyšuje hladinu stresových hormónov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >