NÁZOR Solidarita je krásna vec, ale maličké deti na festivaloch nemajú čo hľadať

Bianka Stuppacherová, 14. júla 2024 o 10:44

Po silnej búrke na hudobnom festivale Pohoda ľudia nadšene zdieľajú fotografiu, ktorá je symbolom solidarity a ľudskosti. Na snímke dvojica mladých ľudí fotí skupinku ľudí sklonených nad kočíkom a chrániacu vlastnými telami dieťatko uprostred najväčšieho ataku búrky. Búrka mnohých zachytila v strede cesty k autám a vietor bol čoskoro taký silný, že sa nedalo kráčať ďalej.

Snímka, ktorá obletela sociálne siete ako symbol solidarity ľudí na Pohode. Otázne je, či patria deti v kočíku na takéto akcie.

Foto: facebook Lucie Štasselovej

Viacerí, aj táto dvojica svedkov búrkovej drámy, sa aspoň učupili za odstavený minivan, ale mamička s dieťaťom v kočíku už nevládali dobehnúť. Ona sa len schúlila na chodníku nad kočík a vzápätí sa k nej pridali ďalší a vytvorili ochranu nad dieťatkom. Vietor bol v tej chvíli taký silný, že sa už proste nedalo nikam inam presunúť.

Dnes mnohí spoza klávesnice mudrujú, čo mala tá žena urobiť, čo by boli urobili oni a podobne. Hovorí sa, že nepochopíš človeka, kým si nekráčal v jeho topánkach a je to pravda. Chcem sa však opýtať: Patria na takéto letné festivaly malé deti? Napríklad deti do desať rokov?

S kamarátkou sme stojac pri stánku Trhu kože, kde sa kontrolovali materské znamienka, na túto tému v piatok na Pohode hovorili. To sme ešte netušili, čo sa zomelie večer, že príde až taká búrka. Piatok bol neuveriteľne horúci a dusný deň, doslova sa „nedalo žiť“.

Pohoda sa koná na otvorenom priestranstve, kde nie sú nijaké stromy a úkryt môžete nájsť len v tieni veľkých šiatrov, ktoré, podľa môjho názoru, vytvárajú len ďalší saunový efekt. Tu si treba krátko vysvetliť, že úpal (na rozdiel od úžehu) môžete dostať aj bez priameho pôsobenia slnečných lúčov. Prehriatie následkom porušenia termoregulácie organizmu môže nastať, aj keď sa ukrývate pod strechou stanu či slnečnej clony, a to následkom sálavého tepla. Ja som v piatok takýto slabý úpal mala, napriek hydratácii a klobúku, moja 22-ročná dcéra, mladý človek, tiež. Dokonca napriek krému s SPF 50+ mala červenú kožu na hrudi, kolenách a stehnách - paradoxne brigádovala pri stánku Trhu kože a vpúšťala dovnútra záujemcov o kontrolu materských znamienok. Obdivujem preto dve kožné
lekárky, ktoré v tom úpeku vyšetrili vyše štyristo záujemcov.

Pohoda je festival na otvorenom obrovskom priestranstve.

Foto: Bianka Stuppacherová

Ale vráťme sa k téme detí: Videli sme, ako tam rodičia vozia malé deti v kočíkoch pod strieškou, ďalšie zavesené v šatkách priamo na tele rodiča. Podvečer sa z viacerých strán valila hlasná hudba, a keď sa človek priblížil ku „stage“ (pódium, tých tam bolo viacero), potreboval štuple do uší. Deti majú ešte citlivejší sluch ako dospelí.

Povedzme si na rovinu, že na Pohode obyčajne nekoncertujú práve kapely s romanticky melodickou hudbou. Môj názor je, že pre dieťa je toto celé utrpenie a riskovať horúčavu, hluk a búrky, ktoré boli, mimochodom, predpovedané autoritami dostatočne včas, je prinajmenšom nezodpovedné. Mimochodom, lístky pre deti vo veku 3-5 rokov sa údajne predávali za 29 eur, čo je tiež na zamyslenie.

Deti na hudobných festivaloch teda neohrozuje len potenciálna búrka. Tá môže zastihnúť nepripravenú rodinu aj na výlete v prírode. Tu je však hluk a prehriatie na otvorenom priestranstve. Napriek argumentu, že tam boli sprchy, že tam bola možnosť ovlažiť sa, že tam bol aj malý stan, kde vnútri išla klíma (čo je tiež slušná šoková terapia pre organizmus). Mali by sme sa aj do budúcnosti zamyslieť nad otázkou, od akého veku púšťať na podobné hudobné festivaly deti - a či vôbec. A to nemusíme ani moralizovať o tom, že vidieť „spoločensky unavených ľudí“, ktorí sa na takýchto akciách vždy vyskytujú, tiež nie je práve výchovné.


ANKETA:

Mali by púšťať na Pohodu malé deti?

4,0%



94,8%



1,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >