Zvládnite horúčavy ľahko a bez drahých pomôcok. 10 trikov, ako sa ochladiť

Patricia Poprocká, 9. júla 2024 o 06:11

Podľa meteorológov tu máme najhorúcejší týždeň tohto leta, ako zvládnuť náročné dni? Najlepšie je pri mori alebo v horách, pre tých, čo ostávajú doma, sú tu naše rady.

Ventilátor nie je ideálny pomocník na horúčavy. Sám produkuje teplo, môže spôsobiť zdravotné problémy a pri teplote nad 35 stupňov stráca účinnosť.

Foto: Shutterstock.com

Nie je vetranie ako vetranie

Vetrať treba, nie však v najväčších horúčavách. Odborníci radia cez deň zatvárať okná, a otvárať ich k večeru a na noc, aby dovnútra prúdil chladnejší vzduch.

Pomôžte si praním

Zapínanie spotrebičov sa v horúčavách príliš neodporúča, a to pre teplo, ktoré vytvárajú, prať však treba, najmä pri deťoch. Čo určite nezapínajte, je sušička, ak ju doma máte. Naopak, mokrú bielizeň využite na ochladenie – vzduch príjemne zvlhčí (pôsobí chladnejšie) a ideálne je, ak stojan postavíte k otvorenému oknu alebo balkónovým dverám. Alebo sušte vonku na balkóne, aj to pomôže.

Rolety a žalúzie majú zmysel

Bez obáv ich zaťahujte počas celého horúceho dňa. Odborníci vypočítali, že až 30 percent tepla prichádza cez okná, takže každá bariéra dobrá. V horúčavách sa vyplatia ešte viac mokré tienidlá, ako to robievali kedysi naše staré mamy. Preveste na okno či dvere vlhkú plachtu – okrem tieňa a tepelnej izolácie vzduch aj zvlhčíte.

Voda v miske

Aj tá pomáha – najlepšie vo veľkej hlinenej kadi. Ak nemáte, dobrá bude hocijaká. Tiež ju umiestnite na okno či pred balkón. Dobrá môže byť aj interiérová fontánka, tu však pozor ako pri všetkých spotrebičoch, na teplo, ktoré vytvára.

Obmedzte domáce práce

Čo netreba, nerobte. Nielen kvôli tomu, že už samotná vysoká teplota predstavuje pre organizmus záťaž, ale aj pre teplo sálajúce zo spotrebičov, ktoré zohreje vzduch v byte ešte viac. Určite nepečte, nežehlite, o praní a sušení reč už bola, počká aj vysávanie, no a variť sa snažte tiež jednoducho. V horúčavách jesť nechutí, ideálne obdobie na konzumáciu surovej stravy – ovocné a zeleninové šaláty sú top!

Ochladzujte sa

Aj to treba vedieť. Žiaden náhly skok do studenej vody či pod ľadovú sprchu, to určite nie. Pomôže vlažná sprcha s postupným uberaním teploty, prípadne studené obklady na krk a zápästia. Tie sú užitočné aj vtedy, ak vám vysoká teplota v miestnosti bráni zaspať. Potom sú tu ešte drobné pomôcky ako rozprašovače, keď na seba budete striekať vodu, alebo vejáre.

Pite, pite, pite

Žiaden alkohol, kofeín ani sladké nápoje. Voda, môže byť aj minerálka a nesladené bylinkové či ovocné čaje. Pozor, nie chladené, ale čo najviac primerané teplote prostredia a organizmu, tie pomôžu najviac.

Zhasnite

Dni v lete sú dlhé, slnko vytvára svetla dosť, svietiť naozaj netreba. Umelé osvetlenie zbytočne pridáva teplotu. Pozrite aj spotrebiče ako televízor, počítač či tlačiareň, aby boli riadne vypnuté, nie v režime stand by.

Prikrývky nezahadzujte

Aj keď sa zdajú zbytočné, nie nadarmo ponúkajú aj v hoteloch v tropických krajinách aspoň ľahké plachty. Prikrývka pomáha organizmu udržiavať optimálnu teplotu a okolo tela vytvára mikroklímu.

Čo na seba?

Oblečenie do horúčav by malo byť ľahké a vzdušné. Neodporúča sa nosiť tesné veci, skôr voľnejšieho strihu. Farby skôr svetlé no a materiály určite prírodné. Syntetické bránia odparovaniu potu. Ľan a bavlna sú najvhodnejšie.

Technika s otáznikom

Klimatizácia ochladí rýchlo a spoľahlivo, to je jasné. Okrem toho, že prispieva k zvyšovaniu teploty mimo miestnosti má škodlivý vplyv aj na zdravie. Ľudia môžu mať problém s dutinami, dýchacími cestami, tiež býva problematický prudký prechod z chladnej miestnosti vonku.

Ventilátory sú na tom o čosi lepšie, ich nevýhodou je však to, že síce vzduch ochladzujú, prispievajú však zároveň k zvyšovaniu teploty v miestnosti. Ak prúd vzduchu dlho pôsobí na určitú časť tela, prispieva to k zápalom očí, uší, dutín, bolestiam zubov a ďalším zdravotným problémom. Okrem toho, ventilátory pri teplote nad 35 stupňov strácajú efekt, len rozfúkavajú horúci vzduch. Môžete im pomôcť tým, že pred ne umiestnite misku s ľadom alebo vodou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >