Návrat do práce po materskej. Šesť rád známej športovkyne, ako si ho čo najviac uľahčiť

Patricia Poprocká, 6. novembra 2023 o 06:36

Príchod na nové pracovné miesto predstavuje pre mnohých ľudí stres – nové prostredie, kolektív, systém práce vyvoláva menšie či väčšie obavy... Rovnako náročný však býva aj návrat do práce po materskej dovolenke. Hoci často mnohé ženy vedia, do čoho idú, ak sa vracajú späť na pôvodné miesto, predsa len majú už dieťa, ktoré zásadne mení celú situáciu.

Mať malé dieťa nie je vždy ľahké, ešte náročnejšie býva zladiť starostlivosť oň s pracovnou kariérou.

Foto: shutterstock.com

Dieťa, či ho už žena nechá starej mame, opatrovateľke alebo v škôlke, vplýva na jej psychický stav a pracovné nasadenie. Niekedy v dobrom, niekedy prácu komplikuje. Novotou je pre ňu aj iný režim dňa než počas materskej i celkové priority.

Ako zvládnuť prechod z režimu materskej dovolenky do toho pracovného čo najlepšie, radí bývalá úspešná česká lyžiarka a majsterka sveta v slalome Šárka Strachová. Sama je matkou päťapolročnej Emy, zároveň majiteľkou a šéfkou kliniky celostnej terapie a športu v Prahe, takže v zlaďovaní rodičovských a pracovných povinností má bohaté skúsenosti.

Aké sú teda odporúčania majsterky sveta a bronzovej olympijskej medailistky ženám, ktoré sa po dlhšom čase strávenom na materskej vracajú do práce? Tu jej jej šesť rád.

1. „Myslite na to už vopred. Komunikujte priebežne s tímom, do ktorého sa budete vracať,“ radí Šárka ako prvé. Nebude to taký náhly skok z jedného sveta do druhého.

2. Rozprávajte sa o návrate s rodinou a skúste si dohodnúť, alebo aspoň prebrať možnosti výpomoci. „Máte podporný tím? Pomôžu babičky alebo je potrebné nájsť inú podporu?“

3. Hovorte o vašej novej situácii aj so zamestnávateľom. „Opýtajte sa vo firme na flexibilnú pracovnú dobu. Nebojte sa!“ povzbudzuje lyžiarka.

4. Nesľubujte nesplniteľné, v práci ani sama sebe. „Ste a budete už vždy mama,“ pripomína Šárka Strachová s tým, že je potrebné zvoliť postupný návrat po drobných krôčikoch.

5. Nájdite si motiváciu – novú alebo starú. „Spomeňte si, čo vás motivovalo a robilo vám radosť v práci pred vaším odchodom na materskú,“ znie ďalšia rada úspešnej športovkyne.

6. Nebojte sa prijať pomoc. Ak vás zmena desí alebo premýšľate nad štartom vlastného podnikania, nájdite si vo svojom okolí či na sociálnych sieťach podporné skupiny, v ktorých sa združujú ženy v podobnej situácii. „Môžete sa opýtať na všetky pre a proti, nechať sa podporiť od iných žien, inšpirovať sa navzájom a získať mnoho informácií pre správne rozhodnutia,“ vyratúva výhody Šárka Strachová.

Veľa šťastia!






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >