Ak na vás ide nádcha, kedy pomôže zázvor a kedy mätový čaj? Úspešná lyžiarka prezradila svoje osvedčené postupy

pt, 16. novembra 2022 o 04:05

Nádcha je u detí častý problém, najmä teraz v chladnejšom počasí. Aj keď nejde o vážne ochorenie – je dosť nepríjemné a niekedy deti núti zostať doma, keďže sa v kolektívoch obávajú, že nakazí ostatných. Ako prechladnutie rýchlo zastaviť?

Šárka Strachová sa venuje zdravému životnému štýlu, s manželom založili v Prahe Kliniku celostnej terapie a športu.

Foto: Profimedia

O svoje osvedčené postupy sa na sociálnych sieťach delí česká úspešná lyžiarka, majsterka sveta v slalome Šárka Strachová, ktorá sa po skončení kariéry venuje zdravému životnému štýlu. Čo odporúča mama štyriapolročnej Emy?

„V prvom rade chorobu neprechoďte,“ zdôrazňuje na svojom instagramovom profile, no vzápätí priznáva, že ona sama túto radu často nedodržiava. „Nuž, my mamy máme skrátka niekedy pocit, že si nemôžeme dovoliť byť choré, že?“ konštatuje s úsmevom.

Ak sa podarí nachladnutie zachytiť včas, väčšinou si s ním človek dokáže poradiť aj bez liekov, hovorí Šárka a ako prvé odporúča siahnuť po prírodných prípravkoch – bylinkách, korení, ovocí a zelenine. „Ak začnete včas, prírodná liečba vo väčšine prípadov zafunguje a nie je potrebné zaťažovať organizmus liekmi,“ vysvetľuje. Čo teda robiť?

Postupy závisia od príznakov, od toho, ako sa cítite. „Ak nemáte teplotu, nepotíte sa a skôr cítite vnútorný chlad, je dôležité organizmus vnútorne zahrievať. Pridajte si do jedla zahrievacie korenie ako klinčeky, škoricu, zázvor,“ radí Šárka. Vhodný je tiež zázvorový alebo lipový čaj.

Naopak, ak cítite vnútornú horúčavu, potíte sa alebo máte teplotu, je vhodný mätový alebo šípkový čaj, pre „ochladenie“. Prospešné sú aj citrusové plody, a to pre vysoký obsah vitamínu C.

No a potom, v oboch prípadoch sú tu pre podporu organizmu ďalšie užitočné rastliny – Šárka Strachová odporúča najmä šalviu a cibuľu. „So šalviou mám skvelé skúsenosti, má antibakteriálne účinky a pomáha pri bolestiach v krku. Či už ako čaj alebo tinktúra,“ hovorí.

Z cibule radí urobiť si čaj alebo sirup. „Pomáha pri nachladení aj pri kašli.“ Sirup si vyrába sama. „Stačí nakrájanú cibuľu posypať cukrom alebo pokvapkať medom a počkať, kým pustí šťavu,“ hovorí. Z ďalších domácich bylinkových pomocníkov v rodine Strachovcov spomína ešte skorocelový sirup a propolisovú tinktúru.

Možností je veľa, stačí si vybrať, aj keď, samozrejme, najlepšie je zostať v zdraví.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >