Navonok banálna, ale neľahká situácia: Keď sa bábätko rozplače na rukách starej mame alebo kamarátke, čo robiť?

Patricia Poprocká, 26. novembra 2023 o 06:12

„Prišla k nám návšteva, každý si chcel pozrieť nášho syna, ktorý mal vtedy asi mesiac. Koloval z náručia do náručia, čo som celkom znášala, kým nezačal plakať. Ostala som celá nesvoja a najradšej by som ho vytrhla z rúk mojej mamy, ktorá sa ho snažila utíšiť. Ovládla som sa ale a slušne jej povedala, nech mi ho vráti,“ spomína Alena.

Matkina náruč, to je pre dieťa bezpečie, teplo, známa vôňa.

Foto: Shutterstock.com

Situácia, k akej dochádza veľmi často – ak dieťa začne v cudzom náručí plakať, má to najjednoduchšie riešenie – vráťte ho matke. Tá je na to tá najpovolanejšia osoba, práve tej sa dieťa svojím plačom najčastejšie dožaduje a okrem toho vy sa zbavíte nespokojného uzlíčka Netreba si brať osobne, ak sa dieťa rozplače na rukách práve vám, ani si vyčítať, že ho nedokážete utíšiť. Nie je to vašou úlohou, ste len návšteva, čo ako vrúcne city k bábätku a jeho rodičom prechovávate.
Okrem toho, vrátenie plačúceho bábätka matke posilní jej rodičovské kompetencie. Ak jej chcete pomôcť a zdá sa vám, že toho má veľa, nuž, pomáhajte – so všetkým ostatným. Upracte stôl, prineste kávu, skrátka robte činnosti, ktoré matke umožnia vo väčšej pohode postarať sa o plačúce bábätko.

Veľa ľudí si to však stále neuvedomuje, cíti akúsi potrebu pomáhať žene práve tým, že ju „odbremení“ od dieťaťa. To však zvyšuje nepohodu ženy, vzďaľuje ju od neho, sťažuje jej vzájomnú komunikáciu s dieťaťom a rozpoznávanie jeho signálov, no a v neposlednom rade ani bábätku nepomáha znížiť hladinu stresu.

„Sama som niekoľkokrát zažila, keď sa mi moje plačúce miminko snažil utíšiť niekto iný, hoci som sa za ním načahovala. A musela som zakročiť a dôrazne povedať, nech mi ho dajú späť, pretože mi je to nepríjemné. Nebola to pre mňa pomoc, skôr trochu boj a vymedzovanie hraníc. Pritom je to úplne prirodzené,“ konštatuje aj Češka Tereza Havlíčková, ktorá sa na svojom instagramovom profile zaoberá materstvom a jeho rôznymi stránkami a tejto téme venovala jeden z príspevkov.

Aj ona zastáva názor, že lepšia pomoc rodičom s bábätkom je s upratovaním, nákupmi či varením. „Keď bábätko začne u druhých plakať, jeho rodičov to často stresuje. Prirodzene. Od prírody. A väčšinou plače aj pre kontakt s nimi. Takže je lepšie ho zase vrátiť než sa ho snažiť za každú cenu utíšiť,“ dodáva Tereza Havlíčková a povzbudzuje rodičov, aby sa nebáli si svoje dieťa vypýtať.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >