Najlepšie vychovávame, keď nevychovávame... O detskej duši budú rodičom hovoriť odborníci

pt, 19. januára 2020 o 04:42

Je vaše dieťa zrelé na škôlku či školu? Čo vypovedajú jeho prejavy o skutočnom vnútornom rozpoložení? O tom, ako porozumieť detskej duši, lepšie ju vnímať a ako ju účinne usmerňovať, sa bude hovoriť na konferencii určenej rodičom a učiteľom Ohýbaj ma mamko.

Sklopené oči, zovreté pery môžu naznačovať kadečo. Ako sa v tom vyznať?

Foto: shutterstock.com

Uskutoční sa 14. marca v Bratislave a prednášať na nej budú renomovaní odborníci z Česka PhDr. Ján Svoboda, psychológ, psychoterapeut a pedagóg, a Mgr. Jiří Halda, špeciálny pedagóg a personálny poradca.

Cieľom je pomôcť rodičom lepšie spoznať svoje deti, ich reakcie a dokázať ich tak podporiť v neistých situáciách. Hovoriť sa bude o témach ako emocionálne dozrievanie, jeho kľúčové podmienky, aspekty sociálnej zrelosti a jej prejavy, či o tom, v čom sú požiadavky školy v rozpore s rodinnou výchovou. Tiež o dôležitosti sebareflexie rodiča, ktorá podľa odborníkov tvorí základ zdravej výchovy. Okrem rád odznejú aj skutočné príbehy jednotlivých rodín, pre lepšie pochopenie problematiky.

Prednášajúci sa venujú týmto záležitostiam už dlhé roky. Jiří Halda sa zameriava najmä na problematiku výchovy detí, predškolskej zrelosti a procesy učenia. Je spoluautorom publikácie Jsi tam, brácho?, ktorá vyšla vlani na jeseň. Na konferencii bude okrem prejavov nezrelosti u predškolákov, školákov i dospelých hovoriť aj o spokojnosti dieťaťa – po fyzickej i emocionálnej stránke. „Úlohou matky je deti pripraviť na emocionálnu samostatnosť a tá sa rozdeľuje na oblasti samostatnej sebaobsluhy, emočnej nezávislosti a pocitu sociálneho prínosu,“ tvrdí.

Ján Svoboda bude zasa okrem rozporov medzi individualistickou výchovou v rodinách a potrebami školy hovoriť aj o sebareflexii rodiča. Zastáva tézu: Najviac vychovávame, keď nevychovávame vôbec.

Vyučuje na Pedagogickej fakulte Ostravskej univerzity v Ostrave. Je supervízorom azylových domov pre matky s deťmi a špecializuje sa na krízové situácie výchovy a výučby. Na Slovensku spolupracuje s detským domovom v Piešťanoch a Topoľčanoch a prednáša učiteľom všetkých stupňov školstva.

Kto chce prísť na konferenciu, musí si zakúpiť vstupenku, tie sú už v predaji na internete, konkrétne na stránke konferencie Ohýbaj ma mamko.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarRolando 21. januára 2020 o 10:26

    Presne a mrtve dieta (nemal mu kto povedat ze postavat na ceste sa nema) nezlosti, ani netyranizuje svojou (a hlavne rodicovou) nevychovanostou a tupostou svoje okolie.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >