Najlepšia základná škola je v Košiciach, stredná v Trnave. Ako je na tom tá vaša? Pozrite si rebríček všetkých škôl a gymnázií

pt, 26. februára 2024 o 12:29

Najlepšia základná škola na Slovensku v porovnaní výsledkov žiakov je cirkevná ZŠ sv. Cyrila a Metoda na Bernolákovej ulici v Košiciach-Západ, najlepším gymnáziom je bratislavské pre mimoriadne nadaných žiakov na Teplickej ulici a najlepšou strednou školou Obchodná akadémia Kukučínova v Trnave. Vyplýva to z rebríčka združenia INEKO.

INEKO hodnotilo školy podľa výsledkov žiakov.

Foto: Shutterstock.com

„Rebríčky škôl komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Výsledky nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi spôsobené inými faktormi než je vzdelávací proces, napríklad rozdiely v sociálnom zázemí, nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala žiakom,“ vysvetľuje analytik INEKO Matej Tunega s tým, že rebríčky môžu byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy a najmä by mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl.

„Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali učiteľov pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce. Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, o technickom vybavení alebo o štruktúre predmetov, o atmosfére a šírených hodnotách v škole a podobne,“ odporúča analytik.

Základné školy

Po spomínanej košickej cirkevnej škole v rebríčku úspešných škôl druhé miesto obsadila ZŠ Kollárova 2 zo Svätého Jura (v predošlom roku bola tretia) a za ňou ZŠ z ulice T. J. Moussona v Michalovciach. Medzi školy, ktoré si vďaka úspechom svojich žiakov aj po roku udržali pozíciu v top 10, patria aj Pri Podlužianke v Leviciach, ZŠ Staničná Košice-Juh a dve banskobystrické školy – na Skuteckého a na Ďumbierskej ulici. Zo základných škôl, kde je vysoký podiel detí zo sociálne znevýhodneného prostredia, boli najúspešnejší žiaci zo ZŠ I. B. Zocha v Revúcej. Tretina žiakov tam pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia, no napriek tomu žiaci tejto školy dosiahli najlepšie výsledky spomedzi škôl, v ktorých je podiel detí zo znevýhodneného prostredia vyšší ako 20 %.

Veľký posun vpred zaznamenala aj ZŠ na Hviezdoslavovej v Lipanoch (okres Sabinov), a to najviac zo všetkých základných škôl. Zo 630. miesta (z celkových vyše 750 škôl) sa posunula na 282. miesto medzi všetkými ZŠ.

Gymnáziá

Tam je situácia na čele rebríčka úplne rovnaká ako vlani – za bratislavským gymnáziom nasleduje gymnázium Poštová v Košiciach a Gymnázium Jura Hronca na Novohradskej v Bratislave. Za nimi nasleduje v tesnom závese Gymnázium Grösslingová 18 v Bratislave a piate je Gymnázium Raymana, Prešov. Najvýraznejšie zlepšenie zaznamenalo Gymnázium Karola Štúra v Modre, ktorého študenti dokázali zareagovať na zhoršujúce sa výsledky ich predchodcov z minulých rokov.

Stredné odborné školy

Najlepšie výsledky tu dosahujú študenti Obchodnej akadémie Kukučínova v Trnave, za nimi sú žiaci Súkromnej SOŠ na Ulici 29. augusta v Poprade (pred tromi rokmi bola táto škola na 25. priečke). V top 10 sa držia aj elektrotechnické priemyslovky na Plzenskej v Prešove a Komenského v Košiciach či Obchodná akadémia zo Zlatých Moraviec. Najvýraznejšie zlepšenie zaznamenala žilinská SOŠ odevná na Hlavnej ulici.
Ako je na tom škola vášho dieťaťa, si môžete pozrieť na tomto linku INEKO.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >