Na Slovensku prepadáva vyše 10-tisíc detí ročne

TASR, 25. júla 2021 o 03:53

V školskom roku 2019/2020 si ročník zopakovalo približne 2,5 percenta detí, čo je vyše 10 500 žiakov štátnych, cirkevných aj súkromných škôl.

Ročník stále u nás opakuje veľké množstvo detí.

Foto: SITA

Najviac žiakov opakovalo ročník v Košickom kraji, nasledujú deti v Prešovskom kraji, a najmenej ich bolo v Žilinskom kraji, vyplýva to z dát Centra vedecko-technických informácií SR. Podľa údajov ministerstva školstva deti zo sociálne znevýhodneného prostredia majú oproti ostatným žiakom viac ako štvornásobne vyššiu mieru opakovania ročníka, a to 13 percent oproti 3 percentám.

Ministerstvo školstva preto predstaví koncom augusta súbor opatrení, aby nemuselo na konci školského roka prepadnúť toľko detí. Jedným z opatrení by mal byť projekt na doučovanie tých žiakov, ktorí to najviac potrebujú. Ministerstvo plánuje posilniť aj podporné profesie v školách.

„Podporné tímy v školách musíme posilniť tak, aby sme dokázali vnímať individuálne potreby každého jedného dieťaťa,“ zdôraznila štátna tajomníčka ministerstva školstva pre národnostné školstvo, inkluzívne a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová. Doteraz bolo na asistentov a inkluzívne tímy vyčlenených 174,5 milióna eur z eurofondov.

Ministerstvo dodalo, že prevencia predčasného ukončenia školskej dochádzky sa nachádza aj v Pláne obnovy a odolnosti Slovenska. Spolu s ostatnými oblasťami bolo na ňu vyčlenených 210 miliónov eur.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >