Na dovolenku letecky? Cestujúci vyprodukujú tony odpadu každý deň

ahojmama.sk, TASR, 14. augusta 2024 o 05:18

Cestujete lietadlom? Je to veľmi bezpečný, pohodlný a rýchly spôsob prepravy, aj keď z hľadiska dopadov na životné prostredie možno mať oprávnené výhrady. Okrem znečisťovania ovzdušia oxidom uhličitým, ktorý vzniká spaľovaním leteckého benzínu, sú tu aj priame následky, ktoré máme na svedomí my, pasažieri – denne počas letov vznikajú tony odpadu plastov a nezjedených jedál.

Letecká doprava je rýchla a bezpečná, produkuje však denne tony odpadu a k zlepšeniu tak skoro zrejme nepríde.

Foto: shutterstock.com

Počas letov sa denne vyprodukujú tony odpadu od jednorazových plastov cez množstvo obalov až po neskonzumované jedlá a nápoje. Letiská a letecké spoločnosti tak čelia veľkej environmentálnej výzve.

Priemerný cestujúci podľa Medzinárodnej asociácie leteckých dopravcov vyprodukoval vlani približne 1,43 kilogramu odpadu na let. Pätinu z toho tvorili nedotknuté potraviny a nápoje, čo ročne znamená šesť miliónov ton odpadu z jedla. Tento odpad by dokázal naplniť takmer 12.000 olympijských bazénov.

„Letecké spoločnosti čelia prísnym hygienickým predpisom a v snahe zabrániť šíreniu rôznych chorôb sa nespotrebované jedlá a potraviny nemôžu znovu použiť, napríklad pri ďalšom lete. Všetko jedlo, ktoré cestujúci počas letu nedojedia, sa považuje za kontaminované a musí sa po pristátí okamžite zlikvidovať," vysvetľuje Organizácia zodpovednosti výrobcov Envi-Pak.

Snaha o čo najvyšší komfort pre cestujúcich si okrem odpadu z jedla a jednorazových riadov vyberá aj ďalšiu daň – odpad pri používaní jednorazových slúchadiel alebo diek. Deky síce nie sú určené iba na jedno použitie, ale pre hygienické normy sú vždy zabalené v plastovom obale. Na toaletách sú to obrúsky, zvlhčovače vzduchu alebo obaly s hygienickými a kozmetickými potrebami.

Čo s tým môžu cestujúci robiť? Napríklad si nosiť vlastnú fľašku, ktorá sa dá naplniť z pitných fontán na letisku alebo priamo počas letu. Ak to nejde, tak používajte vždy ten istý plastový pohár počas letu.

Cestujúci si so sebou môžu na palubu priniesť aj vlastné hygienické potreby, vlastné občerstvenie v opakovane použiteľných nádobách, tiež príbor, šálku či vlastnú deku. „Odmietnite akékoľvek potraviny, ktoré viete, že neskonzumujete. Na vašom tanieri tak neskončí niečo, čo nechcete," odporúča Envi-Pak.

Check-in pred odletom je dobré urobiť si online, aby sa ľudia vyhli papierovým verziám palubných lístkov. „Ak je to možné, spárujte si vlastné Bluetooth slúchadlá s In-flight entertainment systémom priamo v lietadlách,“ znie ďalšie odporúčanie.

Riaditeľka komunikácie Envi-Paku Katarína Kretter však pripomína, že letecký priemysel je odvetvie, kde sa environmentálne zmeny odzrkadľujú pomaly, pretože podliehajú rôznym medzinárodným pravidlám a zákonom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >