Na čo myslí moje dieťa? Odhalí vám to táto geniálna jednoduchá hra

Patricia Poprocká, 18. marca 2021 o 04:49

O čom premýšľa moje dieťa? Čo ho teší, čo by chcelo, čo neznáša? Ak sa detí opýtate priamo, nie vždy dokážu odpovedať úprimne, najmä tie nepríjemné veci. Táto skvelá hra vám však umožní nahliadnuť do vnútra vášho dieťaťa a veľa prezradí o tom, čo sa skrýva v jeho hlávke.

Čo všetko o mne moji rodičia vedia?

Foto: shutterstock.com

Potrebujete na ňu len pero, papier a čas. Okrem toho, že sa veľa dozviete, je aj veľmi zábavná. Hru riadi dieťa samé, čo väčšinou každé veľmi teší a baví.

V hre dieťa vlastne testuje, čo o ňom vedia jeho rodičia. Povie otázku, týkajúcu sa jeho samotného, ktorou vás skúša, ako dobre ho poznáte. Vymýšľanie nechajte naňho, určite príde na veľa vecí. Závisieť budú od veku a rozpoloženia dieťaťa. Môže ísť napríklad o: Aké zviera by som chcela mať? Aký sviatok mám najradšej? Čo robím najradšej vo voľnom čase? Z čoho mám najväčšie obavy?

Odpovede píšete každý sám na svoj papier – vy aj dieťa, a potom si ich porovnáte. Za každú správnu si môžete pripísať napríklad bod a pri dosiahnutí určitého počtu si určiť nejakú odmenu, je to už na vás.

Prípadne si neskôr môžete úlohy vymeniť, ak chcete – dieťa bude hádať, koľko toho vie o vás.

Na hre je výborné, že ak dieťa tvorí otázky, dáva vám tým vlastne najavo, čo od vás očakáva, že by ste o ňom mali vedieť. Dozviete sa tiež, čo považuje za dôležité, aké sú jeho sny, predstavy a celkovo vnútorný svet. Nastavíte si zároveň zrkadlo, koľko toho o svojom potomkovi (ne)viete a najmä – získate informácie, ktoré môžu vylepšiť váš vzťah. V prípade, že hru hráte s menšími deťmi, je to aj výborná nenásilná forma precvičenia písania či gramatiky.

Užitočná je, ak máte pocit, že sa vám potomok vzďaľuje, prípadne ak sa vám zdá, že potrebujete vyriešiť nejaké problémy. Vyskúšajte, prajeme veľa príjemných chvíľ!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >