Motýle, aké ste ešte nevideli! Jedinečná výstava ponúka aj špeciálne detské atrakcie

TASR, pt, 19. januára 2024 o 06:42

Viac než len výstava o motýľoch. V Tihányiovskom kaštieli Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici vystavia veľkolepé dielo profesora Adalberta Seitza s názvom Veľké motýle sveta. Bude to po prvýkrát v plnom rozsahu vo všetkých troch jazykových verziách.

Na výstave možno vidieť unikátne zbierky motýľov. Ilustračné foto.

Foto: Radovan Varchola

„Takúto hodnotnú zbierku sme ešte nemali česť v našom múzeu hostiť. Okrem kolekcie zberateľsky hodnotných kníh a atraktívnych exponátov motýľov, návštevníci uvidia na výstave najkrajšie obrazové tabule, reprezentujúce motýle všetkých zoogeografických oblastí sveta,“ povedal riaditeľ múzea Marcel Pecník.

Výstavu pripravovali v rodinnom duchu, mysliac aj na tých najmenších, pre ktorých sú pripravené atrakcie „na mieru“. „Mysleli sme aj na detského návštevníka, ktorý bude mať príležitosť nielen pozorovaním, ale i prostredníctvom hier odhaľovať mnohé zaujímavosti zo života pôvabných klenotov prírody," dodal riaditeľ.

Výstava Lepidománia je verejnosti prístupná od 18. januára do 17. marca. „Lepidománia je predovšetkým výstava gigantického diela profesora Seitza. Aj keď sa na tomto diele autorsky podieľalo 32 najuznávanejších špecialistov z celého sveta, Seitz bol jeho zostavovateľom a súčasne spoluautorom. Publikáciu tvorí 16 dielov v 24 zväzkoch, pričom celá séria vychádzala na pokračovanie v rokoch 1909 až 1954,“ priblížil jeden z autorov výstavy Tomáš Kizek. Prvotné dielo vyšlo v nemčine a neskôr bolo preložené aj do anglického a francúzskeho jazyka. Vedecká hodnota publikácie Veľké motýle sveta nestratila na aktuálnosti dodnes, pretože obsahuje množstvo prvopopisov nových druhov.

Dielo Veľké motýle sveta obsahuje 12 896 veľkoformátových strán odborného textu a 1458 kolorovaných obrazových tabúľ, na ktorých je vyobrazených približne 98 000 motýľov v ich skutočnej veľkosti. Pri tlači bola použitá technológia 10- až 14-farebnej chromolitografie, ktorá umožňovala dosiahnuť jedinečnú kvalitu obrázkov, dokonca i kovových odtieňov farieb, čím sa zabezpečila vernosť prevedenia ilustrácií. Ich kvalita nebola doposiaľ prekonaná.
Výstavu dopĺňajú trojrozmerné exponáty motýľov z celého sveta zo súkromnej zbierky Michala Zachara.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >