Jesenná poézia vo fotografiách. 10 tipov na výlety na menej známe, no o to krajšie miesta

Martin Babarík, Patricia Poprocká, 29. septembra 2023 o 06:59

Aj keď počasie ešte tento týždeň pripomínalo skôr leto, máme tu jeseň so všetkými jej krásami. Príroda hýri nádhernými farbami, poďme von! Ponúkame vám 10 tipov na jesenné výlety, na menej známe, no možno o to krajšie miesta.

Jeseň je tu, a s ňou všetky jej krásy.

Foto: Martin Babarík

Prináša ich fotograf a grafický dizajnér Martin Babarík, ktorý je v prírode ako doma, fotí ju často a rád. Je tiež fotografom ankety Strom roka Slovensko, má za sebou viaceré samostatné výstavy a ocenenia z rozličných medzinárodných fotografických súťaží. Nech sa páči, jeho tipy a prekrásne fotky.

Sitno

Foto: Martin Babarík

Jesenné Sitno má pre mňa osobitné čaro a veľmi rád sa sem vraciam. Väčšinou si zvolím deň v strede týždňa, mimo sezónu a ak si chcete dopriať reset, ste na správnom mieste. V tento deň som tu bol od skorého rána. Spoločnosť pri pití kávy mi robili len krkavce a prvé slnečné lúče. A možno aj sitnianski rytieri, ktorí sa podľa povesti ukrývajú v skalách.

Počúvadlianske jazero

Foto: Martin Babarík

Po zostupe zo Sitna bol by hriech obísť jazero Počúvadlo. Táto vodná nádrž bola postavená v roku 1775 podľa projektu J. K. Hella a má najrozsiahlejší systém zberných jarkov. Mimo sezónu nepraská vo švíkoch a počúvanie šušťania opadávajúceho lístia pri pohľade na vodnú hladinu stojí za akokoľvek dlhé pozastavenie sa. Výlet sem je vhodný aj pre menej mobilných ľudí.

Zádielská tiesňava

Foto: Martin Babarík

Zádielská tiesňava sa nachádza v juhovýchodnej časti Slovenského krasu za obcou Zádiel. Je krásna ako odspodu, tak aj z vrchu. Odporúčam urobiť si okruh a vychutnať si jej majestátnosť z oboch pohľadov.

Kôrová kaplnka v Hornej Bzovej

Foto: Martin Babarík

Kôrová kaplnka v Hornej Bzovej je úplná rarita ešte aj medzi drevenými stavbami, pretože je pokrytá plátmi jedľovej kôry. Verejnosť určite viac pozná jej repliku vo Vydrovskom skanzene. No navštíviť originál sa určite oplatí. Výlet sem je vhodný aj pre menej mobilných ľudí.

Rakytov

Foto: Martin Babarík

Rakytov (1567 m n.m.) je najvyšší vrchol liptovskej Veľkej Fatry s nádherným kruhovým výhľadom na Veľkú aj Malú Fatru. Opäť miesto s maximálnym pokojom, kľudom a splynutím s prírodou. Občerstviť sa je možné v horskej útulni pod Rakytovom.

Cestou na Borišov

Foto: Martin Babarík

Vo Veľkej Fatre ešte ostaneme a vyrážame z Vyšnej Revúcej smerom na Borišov. Pri prechádzaní popod Ploskú sa ocitnete aj na takýchto čarovných miestach. Obzvlášť na jeseň.

Lúčky

Foto: Martin Babarík

Vodopád v Lúčkach pri Ružomberku asi netreba zvlášť predstavovať. Je prírodnou pamiatkou, ktorá patrí do územia TANAPu a je to aj dosť frekventované miesto. O to viac nás prekvapilo, že mimo sezónu, na jeseň, bol celý „náš“. Výlet sem je vhodný aj pre menej mobilných ľudí.

Park pri Budatínskom hrade

Foto: Martin Babarík

Budatínsky hrad sa nachádza na sútoku riek Váh a Kysuca. Jeho park je ako stvorený na prechádzky a oddych. Natrafíte tu aj na víťaza ankety Strom roka 2016 – Platan javorolistý. Vysoký je 27 metrov, obvod kmeňa má 6 metrov a jeho vek sa odhaduje na 270 rokov. Spod jeho jesennej koruny je pohľad na hrad ešte viac magický. Výlet sem je vhodný aj pre menej mobilných ľudí.

Slopovo

Foto: Martin Babarík

Na rozhraní obcí Klenovec a Kokava nad Rimavicou sa nachádza rozhľadňa Slopovo (851 m). Poskytuje výhľady od maďarskej Matry až po Vysoké Tatry a na východ až po Tokaj. Počas jesenných inverzií sú tieto pohľady čarovné. Neďaleko týchto miest, na Mravcovom vŕšku, v roku 1713 lapili zbojníka Jánošíka aj s Uhorčíkom, alias Martinom Mravcom.

Kraskovo

Foto: Martin Babarík

Kostolík v Kraskove bol postavený v 14. storočí vo vyvýšenej polohe na mieste staršej stavby. Je súčasťou gotickej cesty a nachádzajú sa v ňom veľmi vzácne nástenné maľby. Neďaleko je obec Kyjatice s ďalším gotickým kostolom. Na obdiv nie sú len samotné kostoly, ale aj čarokrásna príroda, uprostred ktorej sa tieto obce nachádzajú. Výlet sem je vhodný aj pre menej mobilných ľudí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >