Moderné učenie. Písané písmenká dokáže deti naučiť aj mobilná aplikácia, ktorú vytvoril Prešovčan Vladimír Závada

Patricia Poprocká, 13. februára 2019 o 10:10

Povedzte do mobilu písmenko, a ten vám ukáže, ako sa píše. Povedzte vetu, a napíše aj tú. Písaným písmom, pochopiteľne. Takúto aplikáciu, ktorá ma deťom uľahčiť učenie sa písaných písmen vytvoril nedávno Prešovčan Vladimír Závada pre svoje dve staršie dcéry. Stiahnuť si ju a využívať ako učebnú pomôcku môžu všetci rodičia.

Deti zväčša majú radi technológie a učenie pomocou mobilu je pre nich atraktívne.

Foto: facebook Písaná Abeceda

Volá sa jednoducho – Písaná Abeceda a nájsť ju možno na facebooku. „Na nápad som prišiel nejako postupne,“ vysvetľuje Vladimír, vyštudovaný informatik, ktorý pracuje ako programátor.

Vladimír Závada má doma tri malé princezné, ako žartom hovorí.

Foto: archív V. Závadu

Ukážka práce aplikácie.

Foto: facebook Písaná Abeceda

Hoci sa nešpecializuje na mobilné aplikácie, ich vývoj ho lákal už dlhší čas. Nejaké aj vyskúšal vytvoriť, no skôr tak sám pre seba. Až keď jeho najstaršia dcéra Emka (dnes má 7 a pol roka) začala chodiť do školy, napadlo mu, že môže urobiť niečo užitočné pre všetkých.

„Ako začala spoznávať písmenká písanej abecedy, chcela si sama skúšať písanie, ale nepoznala ich všetky. Tak sa nás rodičov často pýtala ako sa ktoré písmenko píše. Vtedy som si uvedomil, že by mohlo byť užitočné, keby si vedela sama vyhľadať písmenko len tým, že ho nahlas povie,“ hovorí Vladimír, ktorý má s manželkou okrem Emky ešte šesťročnú Sáru a dvojročnú Ninku.

Do práce sa pustil svedomito. Zháňal si informácie, materiály, na internete našiel stránku Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Banskej Bystrici. „Tam bol font písanej abecedy pána Stanislava Filu, ktorý tam pracuje ako odborník a psychológ. Tento font som implementoval do aplikácie,“ vysvetľuje Vladimír Závada. Písmená, ktoré sa tam deti naučia, sú teda plne v súlade s tými, aké majú v šlabikároch.

S pribúdajúcimi vedomosťami Emky rástla aj jej zvedavosť. „Keď ju zaujímalo ako sa jednotlivé písmenká spájajú do slov a viet, vytvoril som časť Texty.“ To znamená, že aplikácia napíše slovo, prípadne vetu, ktorú dieťa do mobilu povie. Aj s diakritikou, pochopiteľne.

Funguje to aj naopak – ak si deti v mobile písmenká len tak prezerajú, ťuknutím na niektoré z nich im aplikácia povie čo to je za písmenko.

Na pobavenie je v aplikácii ešte tretia časť – Pexeso, ktoré tiež umožňuje deťom fixovať si tvary písmeniek. Hráči si môžu zvoliť obtiažnosť, či chcú hľadať písané alebo tlačené písmená, či dvojica bude veľké a malé písmeno, alebo len dve veľké či dve malé. Odvčerajška aplikáciu môžu využívať aj české deti - Psaná Abeceda.

Aplikácia učí písmenká v rovnakom tvare, ako prvácky šlabikár.

Foto: facebook Písaná Abeceda





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >