Menej vrások i lepšie držanie tela. Tvárová gymnastika mení celkový vzhľad i náladu, tu dôvody, prečo s ňou začať

Patricia Poprocká, 24. septembra 2024 o 06:03

Cvičenie, pri ktorom sa príliš nenamáhate, zato výsledky sú zjavné. Vyzeráte mladšie, sviežejšie, jedným slovom krajšie. Tvárová gymnastika naberá medzi ženami na popularite a celkom oprávnene. Neohŕňajte nad ňou nos. Alebo áno, ohŕňajte, aj to je jeden z cvikov, ktoré prospievajú vašej tvári a omladzujú ju.

Tak čo s tým urobíme? Odpoveď je ľahká: Začneme cvičiť.

Foto: shutterstock.com

Tvárová gymnastika, známa aj ako cvičenie svalov tváre, získava čoraz väčšiu popularitu a na internete nájdete množstvo videí, podľa ktorých môžete cvičiť. Tvárové cvičenia majú nielen estetické výhody, ale môžu prispieť i k zlepšeniu celkového zdravia a pohody. Okrem toho nezaberú veľa času, na viditeľný výsledok postačí pár minút denne. No a vôbec sa pri nich nemusíte zvlášť namáhať, cvičiť zvládnete i vo svojom obľúbenom kresle, ak si k sebe vezmete zrkadlo.

Vypúlené oči, oduté pery, vyplazený jazyk, do toho ozajstné „béékanie“... Môžete si pripadať smiešne pri všetkých tých grimasách, ktoré sa v rámci tvárovej gymnastiky robia, ich účinok je však zjavný. „Necvičím každý deň pravidelne, len kedy mi to vychádza, vrásky síce mám, ale pokožka je živšia, omladenejšia. Aj ľudia v mojom okolí mi to vravia. Dôležitá je však aj strava, spánok a tekutiny, myslím,“ vraví Mária.

Podobné skúsenosti má aj Mirka, ktorá tvárovú gymnastiku cvičí už skoro štyri roky a jej vek, 50 rokov, jej nik neháda. Cvičenie len a len odporúča. „Pekne to rysuje kontúry tváre, z cvičenia je tvár prekrvenejšia, je to skrátka vidieť. Tak, ako človek potrebuje precvičiť telo, tak isto aj svaly na tvári,“ vraví. Ako vraví, tiež cvičí podľa času, niekedy 5 minút denne, niekedy 30, a sú dni, keď vynecháva celkom, lebo nestíha.

Sedem hlavných výhod tvárových cvičení

Prirodzené spevnenie svalov tváre
Cvičenie tvárových svalov pomáha spevniť kontúry tváre, čím znižuje ochabovanie pokožky, ktoré prichádza prirodzene s vekom, alebo je spôsobené úbytkom hmotnosti či prosto únavou.

Redukcia vrások
Nezmiznú úplne, tým, že sa posilnia svaly pod pokožkou, sa však jemné linky vyhladia a vrásky sú menej viditeľné. Cvičenie zlepšuje prúdenie krvi, čo vedie k zvýšenej produkcii kolagénu, ktorý pomáha udržať pružnú a hladkú pokožku.

Zlepšenie krvného obehu
Cvičenie svalov tváre podporuje lepší prietok krvi do pokožky, bunky sú lepšie zásobené kyslíkom a živinami, v dôsledku čoho pokožka vyzerá zdravšie, žiarivejšie a menej unavene.

Redukcia opuchov a kruhov pod očami
Jemné masírovanie a stimulácia lymfatického systému pomáha odvádzať toxíny a zadržiavané tekutiny, ktoré spôsobujú tieto problémy.

Zlepšenie držania tela
Tvárové svaly sú priamo prepojené s krkom a ramenami. Cvičenie tváre môže pomôcť uvoľniť napätie v týchto oblastiach, čo môže zlepšiť celkové držanie tela a zmierniť stres.

Zlepšenie emocionálneho zdravia
Pri cvikoch dochádza aj k uvoľňovaniu napätia v čelovej oblasti, čo môže pomôcť znížiť stres a podporiť uvoľnenie. No a niekedy sú grimasy pred zrkadlom vhodným prostriedkom, ako vyventilovať svoje nálady z nepríliš vydareného dňa bez toho, aby si váš hnev odniesol niekto z blízkych, kto vám náhodne príde do cesty.

Zlepšenie symetrie tváre
Precvičenie svalov na oboch stranách tváre môže pomôcť vyrovnať asymetrie, ktoré môžu byť spôsobené starnutím alebo návykom používať viac jednu stranu tváre pri rôznych činnostiach, ako je usmievanie alebo žuvanie.


ANKETA:

Cvičíte tvárovú gymnastiku?

44,4%



16,7%



11,1%



25,0%



2,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >