Mená a ich význam. Čo znamená Boris či Lukáš, odkiaľ pochádza Terézia?

ahojmama.sk, včera 06:14

Na mene nezáleží, a ani na veku… spieva Jožo Ráž v pesničke Človečina. Každé meno má však predsa len svoj pôvod i význam, podľa niektorých tvrdení má dokonca aj vplyv na charakter človeka. Dnes sa pozrieme na tohtotýždňových meninových oslávencov. Čo znamená Boris či Lukáš a aký pôvod má meno Terézia?

Všetko najlepšie k meninám!

Foto: Shutterstock.com

Možno nejakých poznáte, možno vyberáte meno pre svoje dieťa, v každom prípade, nech sa páči, tu je viac o tohtotýždňových menách v našom kalendári.

Pondelok, 14. október, Boris
Pôvod tohto mena je ruský, napokon, svätý Boris je patrónom Moskvy. Význam sa líši – podľa niektorých prameňov je odvodený od slova „bogori“, čo znamená malý, podľa iných od staroslovanského mena Boroslav, vo význame boriť, bojovať a sláviť. Charakteristiky o nich hovoria, že by radi vládli a ťažko ustupujú. Sú aktívni a radi sa zúčastňujú na tímovej práci.

Utorok, 15. október, Terézia
Pôvod je grécky (od jedného z ostrovov) a môže znamenať „záštita“, prípadne „leto“. Ich typickou črtou je, že vytvárajú okolo seba príjemnú atmosféru, sú inteligentné a vnímavé. Tiež pracovité a oddané tomu, čo robia. Napokon, stačí spomenúť dve slávne nositeľky tohto mena – Mária Terézia či Matka Tereza.

Streda, 16. október, Vladimíra
Vladimíra má slovanský pôvod a význam tohto mena je „veľká vládkyňa“. Podľa charakteristík majú byť priame, bez servítky pred ústami. Neboja sa holej pravdy, drsných slov ani výstredností. Sú však láskavé a s pevnou vôľou, ako sa na vládcov patrí.

Štvrtok, 17. október, Hedviga
Mnohí poznajú povesti o krásnej Hedvige, s rôznym obsahom, zakaždým však smutné. Význam tohto mena je však optimistický a silný – znamená „víťaziaca v boji“. Pôvod mena je germánsky a jeho nositeľky sú temperamentné a sebavedomé. Pokoj však nachádzajú ťažko, stále sa v ich živote čosi deje.

Piatok, 18. október, Lukáš
Toto meno je u nás veľmi populárne, známe najmä z Biblie. Pôvod je latinský – Lucas, muž z Lukánie, čo je juhotaliansky región. Ďalší význam môže byť odviodený od slova lux, symbolizujúce svetlo. Sv. Lukáš, autor jedného z evanjelií, bol lekárom a dodnes je patrónom maliarov, lekárov a lekárnikov. Lukášovia majú veľký zmysel pre spravodlivosť a láskavosť.

Sobota, 19. október, Kristián
Kresťan, nasledovník Krista, zasvätený Kristovi. Meno Kristián je gréckeho pôvodu Christianos. Kristiánovia sú vyrovnaní, spokojní sami so sebou, otvorení a veľmi vnímaví. Tiež podnikaví, zodpovední, s veľkou predstavivosťou. Azda najznámejší Kristián vo svete je zakladateľ módnej značky Christian Dior.

Nedeľa, 20. október, Vendelín
Veľa Vendelínov dnes už nenájdeme, toto meno nesie v sebe silu dávneho Slovana, hoci je odvodené z nemeckého označenia Polabských Slovanov Wendelmar. Ďalšou možnosťou je, že toto meno je variáciou mena Václav, čo by znamenalo, „viac slávny“. Bez ohľadu na to, charakteristiky prisudzujú nositeľom tohto mena veľkú aktívnosť. Sú tiež emotívni a spoločenskí, radi sa zaoberajú množstvom vecí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >