Ako sa voláš? Ján alebo Ivan, vyber si...

Patricia Poprocká, 18. decembra 2021 o 04:57

„Celý život sme žili v tom, že môj otec sa volá Ivan, dokonca mám po ňom aj meno. Až keď sme ho pochovávali, z dokladov vysvitlo, že bol Ján,“ spomína šesťdesiatnik Ivan. Ľudí, ktorých volajú inak než majú zapísané v dokladoch, bolo a stále je veľa. Jedným z nich je aj brat hudobníka Maťa Ďurindu. Dôvod? Najčastejšie neznámy.

Na mene nezáleží... Alebo áno?

Foto: shutterstock

„Keď šla mama do pôrodnice, otec jej vravel, že aj to bude dievča, určite nech je Dorota. No a potom mi za celý život nepovedal inak než Zuza. Neopýtala som sa, prečo, a teraz to už, žiaľ, nezistím,“ hovorí Bratislavčanka Dorota.

Andrea zo Žiliny má zasa manžela Michala, ktorý sa podľa dokladov volá František. „Niekedy ho volám Michal, niekedy Mišo, svoje oficiálne meno nepoužíva vôbec. Ani neviem prečo to tak je, už keď sme sa na strednej škole spoznali, pre každého bol Michal,“ vraví.

Rovnako, Mišo, volajú aj staršieho brata hudobníka Tublatanky Maťa Ďurindu, ktorý ho, ako vraví, zasvätil do rockovej hudby. „Volá sa Ján, ale všetci ho odmalička volajú Mišo. Dokonca aj pani učiteľka na základnej škole mu omylom na vysvedčenie napísala meno Michal,“ povedal nedávno pre portál Pluska.

Humenčan Jaroslav má tiež brata Jána, ktorý dostal meno po otcovi, nik mu však nepovie inak než Ivan. „Neviem prečo. Ivan je odjakživa. Aj sa sám tak každému predstavuje,“ hovorí.

Prečo ľudia dostávajú iné mená než im dali rodičia, zostáva väčšinou bez jasnej odpovede. „V minulosti sa ľuďom dávali k menu prezývky, napríklad podľa nejakej typickej črty, vzhľadu, vlastnosti či miesta bydliska, alebo potom náhradné krstné mená zväčša vtedy, keď sa niekomu nepáčilo meno, ktoré dali rodičia. A ak bol ten človek, ktorý dal to iné meno, dostatočnou autoritou, tak sa nejako ujalo,“ vysvetľuje etnologička Katarína Nádaská.

Vierka či Zuzka?

To posledné je prípad Prešovčanky Vierky – Zuzky. „Keď som začala chodiť so svojím manželom, jednému jeho kamarátovi sa nepáčilo moje meno Viera a začal mi hovoriť Zuzka. Neviem prečo práve Zuzka, no ujalo sa to. Začal ma tak volať aj môj muž a odvtedy mám akoby dve mená,“ smeje sa mama troch detí. Ak sa v kruhu ľudí, ktorí ju volajú Zuzka, zoznamuje s niekým ďalším, predstaví sa ako Zuzka. A naopak, v kruhoch, kde je Viera, sa predstavuje Viera.

Niekedy sa jej to ale zamotáva, a to ak sa ľudia z týchto okruhov stretnú. „Niekto ma volá tak, iný tak. Reagujem na obe mená, aj keď niektorým musím potom vysvetľovať, ako sa vlastne volám...“ Meniny oslavuje na Vieru, gratulanti sa však nájdu aj na Zuzanu.

Zmena na papieri

Zmena mena je v drvivej väčšine prípadov len neformálna, keď teda človeka všetci volajú novým menom, v dokladoch však zväčša zostáva to pôvodné, pretože predpisy sú, ak ide o zmenu mena, dosť prísne. Zmeniť si meno si u nás možno len so súhlasom okresného úradu, a to v prípade, ak je hanlivé, alebo ak sú na to dôvody „hodné osobitného zreteľa“.

Bez povolenia je možné zmeniť menu dieťaťu po osvojení, alebo ak chce niekto používať slovenský, resp. zahraničný ekvivalent svojho súčasného mena. Tretím prípadom je zmena mena po zmene pohlavia.
Momentálne najobľúbenejšie mená na Slovensku sú, ako sme informovali v tomto článku, Ema, Nina, Sofia, Jakub, Adam, Samuel.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >