Na Slovensku víťazí Sofia. Aké sú najpopulárnejšie mená bábätiek v štátoch Európy?

pt, 1. februára 2024 o 07:21

Najobľúbenejším dievčenským menom, ktoré dávali rodičia na Slovensku vlani svojim bábätkám, bolo Sofia. A viete, že nielen u nás? Pozrite si mapu najobľúbenejších ženských mien v jednotlivých krajinách Európy.

Ako sa voláš?

Foto: Miriam Poprocká

Sofia znamená múdrosť a toto meno je momentálne najpopulárnejšie okrem Slovenska aj v Rusku, Taliansku, Srbsku, Čiernej Hore, Litve a Moldavsku. Druhé najobľúbenejšie meno bábätiek u nás za uplynulý rok – Eliška, sa teší zasa záujmu v susednom Česku.

Naprieč Európou je však oveľa častejšie iné meno, začínajúce na písmenko E, a to Emilia. Najčastejšie ho dávajú rodičia v Nemecku, v Írsku (Emily) a Lotyšsku (Emiliju). Krátky tvar Ema zasa obľubujú v Slovinsku, Holandsku a Luxembursku. Podobne znejúce, ale troška iné – Embla, je najpopulárnejšie meno dievčatiek na Islande.

A čo klasické mená ako Mária či Anna? Áno, aj tie dávajú rodičia s obľubou svojim dcérkam. Mária, v podobe bez dĺžňa, teda Maria je najčastejším menom v Portugalsku, Rakúsku (Marie), Rumunsku a Grécku. No a Anna je najpopulárnejšia na Ukrajine. Trojicu známych biblických mien uzatvára Lucia, aktuálne najobľúbenejšie dievčenské meno v Španielsku.

Z modernejších mien je v Európe populárne aj Mia – v Estónsku, Švajčiarsku a Chorvátsku, tiež Ella v Dánsku či Olivia – v Anglicku, Belgicku a Fínsku. Amelia víťazí v Albánsku, v Bielorusku zas Oľga.

Najpopulárnejšie dievčenské meno vo Francúzsku je Jade, v Turecku Zeynep, v Nórsku Nora a vo Švédsku Astrid. No a tretie najpopulárnejšie meno na Slovensko – Viktória, je zasa najobľúbenejším v Bulharsku.

(Zdroj: Dáta bez pátosu/Amazing maps)






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >