Marcela vyrába čarovné kufríky so zvieratkami: „Do tvorby dávam celé svoje srdce.“

Gabriela Bachárová, 24. októbra 2020 o 05:06

Marcela Novysedláková (37) zo Spišskej Novej Vsi od malička ručne šila šatičky pre bábiky a snívala o tom, že raz sa stane módnou návrhárkou. To sa jej síce nepodarilo, ale dnes navrhuje úžasné kufríky, ktoré dospelých vrátia do detstva a deti učia, ako to chodí v rodine.

Čarovný kufrík s myškami.

Foto: archív Marcely Novysedlákovej

Cesta k sebavyjadreniu viedla Marcelu okľukou, cez štúdium zdravotníckej školy a prácu opatrovateľky v zahraničí, kde sa aj učila šiť na stroji. Po večeroch, keď už mala čas. A naučila sa to tak dobre, že získala druhé miesto v súťaži O najkrajší výrobok od mamky. Porotu očarila perfektná remeselná práca a cit, ktorý trojnásobná mamička do svojej práce dáva.

Mama Sofie (16), Anny Márie (6) a Kataríny (4) sa tvorbe venuje popri zamestnaní v rodinnej firme. „Nápad s myškami vznikol už pred rokmi. Základom pre mňa bolo, vytvoriť si vlastné strihy. Niečo moje a originálne, čo by ma vystihovalo,“ vraví Marcela s tým, že každé zvieratko, ktoré stvárni, má svoj príbeh. „Vznikol čarovný kufrík, čím som si splnila svoj detský sen. Do jeho tvorby som dala skutočne celé srdce, tým je výnimočný,“ je presvedčená.

Marcela Novysedláková uspela v súťaži.

Foto: archív Marcely Novysedlákovej

Svoje výrobky, ktoré predáva pod značkou Čarovný svet Matildee, šije mladá žena z kvalitnej bavlny, na kvalitu si veľmi potrpí. Nevyrába pritom len myšky, ale aj iné zvieratá. Medvede, mačky, slony... „Teraz je predo mnou výzva na želanie jednej malej princeznej, ktorá si praje rodinu ježkov,“ vraví a ako podotýka, väčšinou vytvára vlastné rodiny detí, pre ktoré kufrík vyrába.

Celý obsah kufríku sa dá vybrať a hrať sa s ním kdekoľvek. Zvieratká je možné obliekať, prezliekať: „Kufrík je plný minidetailov, ktoré milujú nielen deti, ale aj mamky, babky, tety i oteckovia. Nás starších to vracia do detstva.“

Kufrík so zvieratkami nie je len taká obyčajná hračka, plní aj dôležitú výchovnú funkciu: „Deti sa s kufríkom hrajú pre život dôležité rolové hry na mamku, otecka, súrodencov, jednoducho na rodinu. Tak, ako sme sa za dávnych dôb hrávali my."

Obyvatelia čarovného kufríka tvoria rodinu.

Foto: archív Marcely Novysedlákovej

Ohlasy na kufríky sú nadšené. Tešia sa nielen deti, ale aj ostatní členovia rodiny. Marcela sa v tvorbe dokonale našla. „Je to môj život. Neviem si predstaviť, že by som netvorila. S mojou fantáziou sa musím niekde vyjadriť, inak by som mala pocit, že iba prežívam. Je to poslanie,“ hovorí. 

Úspech v súťaži O najkrajší výrobok od mamky ju príjemne prekvapil, vsádzala na iných favoritov: „Som vďačná za každý hlas, za každého človeka, ktorému moja tvorba zanechala dobrý pocit na srdci. Úspech je pre mňa skúškou správnosti. Vtedy viem, že to, čo robím, robím dobre.“ Marcela Novysedláková premýšľa aj o novinkách do budúcnosti. „V hlave ich mam plné priečinky, no ruky mám len dve. Tak sa nechajte prekvapiť,“ uzatvára.

Rodinka myšiek.

Foto: archív Marcely Novysedlákovej


Práca plná srdca.

Foto: archív Marcely Novysedlákovej






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >