Nadšená Levičanka Andrea Kováčová umožnila šikovným mamičkám predávať svoje výrobky: „Neobsedím. Na klasickej materskej som byť nemohla.“

Gabriela Bachárová, 21. decembra 2018 o 10:47

„Keď bola naša Peťa ešte plienkový drobec, pochopila som, že prosto nemôžem byť na klasickej materskej. Stále som niečo vymýšľala. Vždy ma bavilo tvoriť, vzdelávať sa, inšpirovať druhých, pomáhať núdznym. A jednoducho som uverila, že je nás takých mamiček viac," hovorí Andrea Kováčová, ktorá pred tromi rokmi spustila na Facebooku skupinu Čo dokáže mama. Dnes má už takmer 35-tisíc členov.

Syn Šimon, Andrea Kováčová, jej manžel Peter a dcérka Peťka

Foto: archív Andrey Kováčovej

V jednom rozhovore ste povedali, že narodením detí ste dosiahli všetkého. Čo pre vás deti znamenajú?
Presne to. Všetko. Šimona (1,5 roka) a Peťu (4 roky) jednoducho zbožňujem. Sú to chodiace samonabíjacie baterky. Občas mi dávajú pekne zabrať, najmä keď sa spiknú proti mne a vymýšľajú ako malé opičky. Ale bez nich by to jednoducho nebolo ono. Človek môže dosiahnuť akýkoľvek úspech, no pre mňa je najväčší úspech moja rodina. Všetko ostatné beriem ako bonus.

Plánujete, že by ste mali ešte aj ďalšieho potomka?
Nad týmto sme sa akurát minule s manželom Peťom zamýšľali. Aj by sme chceli, ale či by sme si naozaj trúfli, neviem. Obdivujem mnohopočetné rodinky. U nás, keď decká chytia „rapeľ“, ja beriem na ruky Peťu, Peťo zas Šimiho. Čo sa robí v takom prípade s tretím uzlíkom, keď deti v zásade plačú všetky naraz? (úsmev)

Andrea Kováčová s deťmi a knižkami, ktoré vydalo jej vydavateľstvo

Foto: archív Andrey Kováčovej

Vyzeráte, že máte neutíchajúce nadšenie a stále dobrú náladu. Kde si dobíjate baterky, alebo je to vašou povahou?
Máte pravdu, som tak nejako prirodzene nadšená zo života. A mám veľmi rada ľudí. Baterky si dopĺňam modlitbou, rozhovorom s Bohom, dobrým filmom a  dosť veľa spím. Akokoľvek si naplánujem „romantikuš“ večer s manželom či upratanie celého domu, keď deti zaspia, ja vždy spím prvá po prvej rozprávke, čo deťom prečítam. Potom na mne asi skáču, ale to už našťastie neviem. (úsmev)

Sú aj chvíle, kedy sa cítite smutná?
Jasné, mám dosť takých chvíľ. Niekedy mám smutné aj celé obdobie, som aj nervózna, ukričaná. Žiadna dokonalosť vo mne nesídli. (úsmev)

Na materskej ste sa vo voľných chvíľach venovali maľovaniu a doučovaniu angličtiny. Ako prišla myšlienka, že založíte komunitu mamičiek, ktoré ponúkajú svoje výrobky alebo služby?
Keď bola naša Peťa ešte plienkový drobec, pochopila som, že ja prosto nemôžem byť na klasickej materskej. Furt som niečo vymýšľala, Peťa bola na viac konferenciách a seminároch ako niektorí dospeláci za celý život. Vždy ma bavilo tvoriť, vzdelávať sa, inšpirovať druhých, pomáhať núdznym. A jednoducho som uverila, že je nás takých mamiček viac. A tak aj bolo. S malou dušičkou som pred tromi rokmi spúšťala skupinu na Facebooku s názvom Čo dokáže mama a dnes má táto komunita už takmer 35-tisíc členov, mamičiek, ktoré neobsedia. Presne ako ja.

Napadajú vás tri mamičky, ktoré na webe www.codokazemama.sk ponúkajú svoje výrobky a pre vás predstavujú naprostú originalitu a profesionalitu?
Naše mamky sú všeobecne nesmierne šikovné. A mnohé zo skupiny na portáli ešte nie sú. Také moje topky sú: oblečenie od Miniky Gouws, úžasné edukatívne detské knihy od autorky maminky Lucky Benkovej a zábavné vystúpenia pre deti, ktoré robí maminka Mirka Miklošovičová – Spievanky s Mirkou.

Andrea Kováčová

Foto: archív Andrey Kováčovej

Čo vám web povedal o slovenských mamičkách?
Že sú proste úžasné. Kreatívne, profesionálne, skromné a ľudské. Keď vidím, koľko maminiek sa zapája do našich charitatívnych aukcií, často mám slzy šťastia na krajíčku. Toľko dobra, lásky a vzájomného povzbudenia, ktoré medzi mamičkami panuje, je fakt zázrak v dnešnom svete.

Okrem toho ste založili vlastné vydavateľstvo Čo dokáže mama, ktoré naposledy vydalo knihu Domáce sladkosti, podľa ktorej si môžu rodičia spolu s deťmi pripraviť doma vlastné a zdravé maškrty. Ako prišiel nápad na túto knižku?
Áno, vydávať knihy bol vždy môj veľký sen. Podľa mňa byť spisovateľom je tým najúžasnejším povolaním na svete. Nápad na naše Domáce sladkosti prišiel celkom prirodzene. Ako mama dvoch malých krpcov sa snažím, aby jedli správne, výživne a zdravo. A také sladkosti v obchode jednoducho nie sú. A preto sme sa rozhodli, že si spravíme doma vlastné cukríky, čokoládky, lízanky a ostatné „fajnotky", ale zdravým spôsobom. Všetky recepty sme zhrnuli v našej čarovnej knižke, ktorú Peťa tak zbožňuje, že mi ju nedovolí predávať. Tak ak ju chcete, musíte si kúpiť potajme, nech to moje „deco“ nevidí. (úsmev)  
Aké ďalšie knihy by ste ešte radi vydať?
To je skvelá otázka a dokázala by som o nej rozprávať hodiny. Milujem knihy, ktoré uľahčia čitateľom život. Tak vznikla aj edícia knižiek Moji ovocní kamaráti a Moji zeleninkoví kamaráti, ktoré deťom uľahčia proces spoznávania darov prírody. A v tomto smere chcem pokračovať. Budúcimi publikáciami chcem rodičom uľahčiť detský nástup do škôlky či podporiť zdravé stravovanie počas tehotenstva. No a hlavne chcem všetky naše knihy postupne prekladať do angličtiny a vyskúšať aj zahraničné knižné publikum.

Andrea Kováčová s dcérkou Peťkou

Foto: archív Andrey Kováčovej

Zapájajú sa deti do vašich pracovných aktivít?
Úplne. Všetko robíme spolu. Zistila som, že nie ja sa hrám s nimi, ale ony so mnou. Ja som im povedala, že najzábavnejšie detské hry je varenie, pranie a upratovanie a teraz sa najviac sekajú na tom, kto nahádže mrkvu do polievky, kto olúpe zemiačiky, kto nájde pár ponožiek a tak. Zlatí sú. Síce nám všetko trvá dlhšie, ale myslím, že domácich prác sa neštítia.

Ako sa to dá, skĺbiť starostlivosť o deti s náročnou prácou? Máte recept?
V tomto smere som zistila prevratnú vec. Robotu vám nikto neukradne. Takže aj keď niečo nestihnete dnes, nezúfajte, určite si vás to počká aj zajtra. Netreba sa z ničoho zblázniť.

Aké máte ešte plány do budúcnosti?
Jajáááj, toľko času vaši čitatelia nemajú, to všetko čítať. Snáď to všetko postupne uvidíte tak, ako to budem realizovať.

Šikovné mamy získajú priestor aj na www.ahojmama.sk
Náš web je mediálnym partnerom už štvrtého ročníka súťaže pre šikovné mamičky na Slovensku Najkrajší výrobok od mamky 2018, ktorú organizuje Andrea Kováčová. Tri víťazky získajú aj mediálny priestor na www.ahojmama.sk, vďaka ktorému sa ešte viac zviditeľnia. Súťaže sa každý rok zúčastňujú stovky tvorivých mám. Do finále postúpilo 15 výrobkov, ktoré získali najvyšší počet lajkov. Z finálových výrobkov vyberie porota tri víťazné.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >