Lucia Benková začala písať, aby nadviazala stratený kontakt so synom. Knižka Paleta života zajačika Čudováčika uspela v súťaži

Gabriela Bachárová, 3. februára 2019 o 14:48

Lucia Benková získala tretie miesto v celoslovenskej súťaži Najkrajší výrobok od mamky 2018, v ktorej už po štvrtýkrát súťažili šikovné slovenské mamičky so svojimi výrobkami či službami. Zaujala jej knižka pre deti Paleta života zajačika Čudováčika.

Lucia Benková so synmi.

Foto: Petra Oboňová

„Písaniu som sa začala venovať neplánovane, v snahe pomôcť nášmu synovi, ktorý zažil bolestné obdobie vo svojich troch rokoch, kedy mu náhle umrel milovaný dedo a o tri mesiace nato sa narodil súrodenec. Syn ostal zronený, prestal sa smiať, dokonca prestal prijímať potravu. Psychológ nám poradil nadviazať so synom komunikáciu prostredníctvom príbehov," hovorí Lucia Benková.

Prečo ste sa prihlásili do súťaže?
Súťaž bola usporiadaná vďaka jedinečnému projektu Čo dokáže mama, ktorý reprezentuje tvorbu a produkty slovenských mamičiek a mňa oslovil už pri mojom prvotnom uvažovaní o vydaní knihy. Práve tu som nabrala odvahu, pocit spolupatričnosti a získala nových priaznivcov a čitateľov. Projekt má navyše charitatívny zámer. Prihlásením sa do súťaže o Najkrajší výrobok od mamky 2018 som získala mnoho inšpirácie a priestor predstaviť novú knihu mamičkám v širšom rozsahu.

Prekvapilo vás víťazstvo?
Áno, víťazstvo bolo spojené s veľkým prekvapením a radosťou, pretože do celonárodnej súťaže o Najkrajší výrobok od mamky sa zapojili maminky s tými najkrajšími produktmi. Teším sa, že aj napriek tomu, že kniha nepatrí k tradičnému manuálne vyrobenému produktu, moja tvorba získala takéto prestížne ocenenie.

Ocenená knižka Paleta života zajačika Čudováčika

Foto: Petra Oboňová

Prečo si myslíte, že práve vy ste uspeli?
Verím, že porotu oslovilo edukačné posolstvo, ktoré kniha prináša a tým je pomôcť objaviť deťom lásku k životnému prostrediu hravou formou. V súčasnosti je táto výchovno-vzdelávacia oblasť požadovaná a propagovaná celosvetovo v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu v materských školách, základných školách ako aj v rámci rodinnej výchovy.

O čom je vaša knižka?
Kniha Paleta života zajačika Čudováčika je o kúzlach. Počas čítania sa z detí stávajú skutoční kúzelníci vďaka zábavnej interaktívnej zložke, ktorá prirodzene rozvíja u detí číselnú predstavivosť, orientáciu na ploche, grafomotoriku a zrakové vnímanie. Toto všetko prispieva k príprave dieťaťa na čítanie a písanie. Ku knihe má čitateľ možnosť stiahnuť si pracovné listy na podporu a rozvoj grafomotoriky pre predškolákov a na podporu environmentálnej výchovy pre školákov. Nácvik grafomotorických úloh či hier prispieva k príprave dieťaťa na písanie, zvyšuje výtvarnú zručnosť a dieťa nadobúda sebadôveru, čo sa neskôr môže prejaviť aj pri úspešnom zvládaní úloh nielen v škole.

Najväčším kúzlom publikácie je zanechať deťom v srdiečku stopu lásky k prírode a k životnému prostrediu, aby sa ochrana životného prostredia stala pre nastávajúce generácie prirodzenou a samozrejmou súčasťou života. Kúzla knihy dotvárajú ilustrácie obohatené detskou maľbou môjho päťročného syna Peťka.

Lucia Benková s deťmi a svojimi knižkami.

Foto: Petra Oboňová

Prečo ste ju napísali?
Písaniu som sa začala venovať neplánovane, v snahe pomôcť nášmu synovi, ktorý zažil bolestné obdobie vo svojich troch rokoch, kedy mu náhle umrel milovaný dedo a o tri mesiace nato sa narodil súrodenec. Syn ostal zronený, prestal sa smiať, dokonca prestal prijímať potravu. Obrátili sme sa na odborníka, ktorý nás ubezpečil, že syn je zdravý, a že ide o výchovný problém. Oboznámil nás s panovačnosťou u detí, s ktorou sa vplyvom technokratickej spoločnosti stretáva čoraz viac rodičov. Psychológ nám poradil nadviazať so synom komunikáciu prostredníctvom príbehov. Aj vďaka príbehom sme dokázali synovi vyčariť opäť úsmev na tvári, a tak sa zrodila moja prvotina, kniha Úsmev na dobrú noc. Knihu odporúčajú lekári ako pomôcku pri podpore a rozvoji emocionálnej inteligencie detí predškolského veku.

Voľným pokračovaním knihy je druhá publikácia Paleta života zajačika Čudovačika, ktorú som napísala s presvedčením, že deti by sme mali viesť k pozitívnemu postoju voči životnému prostrediu už od útleho veku, aby mali možnosť žiť zdravšiu budúcnosť. Deti vedia načúvať srdcom, hlavne čo sa týka hlasu svojej blízkej osoby, či už maminky, ocka, babky, dedka, alebo pani učiteľky.

Knižka Paleta života zajačika Čudováčika je o tom, ako chrániť prírodu.

Foto: Lucia Oboňová

V čom ste po skúsenosti so synom zmenili svoje výchovné postoje?
Začala som viac počúvať, vychovávať s porozumením, láskou a radosťou k porozumeniu a tolerancii.

Ako chcete víťazstvo využiť?
Oceňujem poskytnutý mediálny priestor na rodičovskom webe www.ahojmama.sk a ďalších portáloch, možnosť ďalšieho vzdelávania, získavania nových poznatkov a skúseností nielen v oblasti podnikania a príležitosť pokračovať v realizácii svojich snov.

Lucia Benková (36) pochádza z Bojníc, žije v Kocuranoch. Spolu s manželom Petrom Benkom vychováva synov Peťka (6 rokov) a Kevina (3 roky). Vyštudovala učiteľstvo praktickej prípravy a verejnú správu a verejnú politiku. Pôsobí ako spisovateľka a ilustrátorka detskej edukačnej literatúry. Viac na www.luciabenkova.com alebo https://www.facebook.com/luciabenkova/

Náš web www.ahojmama.sk je mediálnym partnerom súťaže Najkrajší výrobok od mamky 2018. Prvé miesto v nej získala Mirka Grisáková s ručne maľovanou kabelkou s názvom Maruška. Druhé miesto Dianka Vilčeková za tortu nazvanú Odvážna Vaiana. Organizátorom súťaže je Andrea Kováčová a jej web www.codokazemama.sk, ktorý propaguje tvorbu slovenských mamičiek.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >