„Mami nudím sa!“ Skúste túto jednoduchú hru, poodhalí vnútro vášho dieťaťa a nepotrebujete k nej vskutku nič

Patricia Poprocká, 6. septembra 2023 o 06:27

„Mami, nudím sa. Kedy to už začne? Kedy nás už zavolajú?“ Čakanie s deťmi na nejaké podujatie alebo u lekára vie byť úmorné. Veľa rodičov si dnes uľahčí situáciu tak, že deťom dá do ruky elektroniku, nech sa zabavia hrou alebo sledovaním nejakých videí. Čo ale, ak sa chcete zaobísť bez toho?

Čo cítiš ty?

Foto: Shutterstock.com

Dá sa to, samozrejme. Však napokon, koľko sa načakali s nami naše mamy v dobách, keď o mobilných telefónoch a internete nebolo ani chýru... Najúčinnejšia je hra. Deti hru milujú, nuž sa zahrajte s nimi i teraz. Úplne jednoducho.

Dohodnite sa, že vymenujete 10 vecí, ktoré práve vidíte. Najprv dieťa, potom vy. Samozrejme, že o každej sa môžete porozprávať, podľa toho, o čo pôjde a podľa ďalších okolností. Potom vymenujte 10 pocitov, vnemov. A do tretice 10 zvukov, ktoré práve počujete.

Táto hra, ako je jednoduchá, tak je i zábavná a užitočná. Z viacerých dôvodov. Predovšetkým pomáha deťom uvedomiť si svet okolo seba, žiť prítomným okamihom – tu a teraz. Rozvíja tiež ich pozorovací talent i slovnú zásobu. Núti deti premýšľať, pomenovávať predmety okolo seba, vyznať sa v sebe, triediť a pomenovať pocity, trénovať sluch.

Navyše pomáha aj vzájomnému pochopeniu rodiča a dieťaťa. Veľmi názorne totiž ukáže rozdielne vnímanie reality okolo seba, teda že ak dvaja vidia to isté, nie je to to isté. Ak si porovnáte, akých 10 vecí vymenovalo vaše dieťa a akých 10 vy, v koľkých ste našli prienik?

Pomocou tejto hry svoje dieťa aj lepšie spoznáte – poodhalí vám svoj vnútorný svet, zistíte, aké veci, zvuky a pocity sú preňho dôležité, akým spôsobom premýšľa a čím sa vo svojej hlávke zapodieva. Samozrejme, bude to platiť aj naopak, dieťa sa zas bude môcť pozrieť na svet okolo seba trocha i vašimi očami.

No a v neposlednom rade hra dieťa aj vás zabaví a čas čakania zbehne o čosi rýchlejšie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >