Mami, nosí darčeky naozaj Ježiško? A ako sa dostane dnu? Šikovné odpovede na 5 zvedavých predvianočných otázok

Gabriela Bachárová, 18. decembra 2018 o 13:22

Zatiaľ čo pečiete, upratujete a zháňate darčeky, vášmu dieťaťu sa v jeho malej hlavičke vynárajú ťažké predvianočné otázky, na ktoré chce počuť jednoznačnú odpoveď.

Mami, a ten Ježiško ozaj existuje?

Foto: Shutterstock.com

Nosí darčeky naozaj Ježiško?

Vaše dieťa ešte verí na Ježiška, ale začína mať prvé pochybnosti. Sofinka v škole predsa hovorila, že darčeky nosí mama a tato. Tak ako to teda je? Ponúka sa jednoduchá, veľmi elegantná odpoveď, ktorá dieťa nerozplače, nevezme mu jeho vieru a vy zároveň nebudete za „klamárku“. Potomkovi môžete odpovedať, že Ježiško existuje pre toho, kto naň verí. Týmto deťom darčeky nosí naozaj on. Ostatným rodičia.

Ďalšia dobrá reakcia je, povedať, že najmenším deťom nosí Ježiško a väčšie ich už dostávajú od rodičov. Alebo môžete odpovedať, že Ježiško musí rozniesť milióny darčekov po celom svete, a tak mu rodičia musia trochu pomôcť. Tieto tri spomenuté možnosti sú akousi nenásilnou prípravou na prijatie „krutej pravdy“ neskôr.

Ako Ježiško vyzerá?

Nad touto otázkou sa asi zapotíte viac ako pri predvianočnom umývaní okien. Ale v záujme zachovania vianočného čara môžete odpovedať, že to nikto nevie. Ježiško je tajomná postava, ktorá nechce, aby ju ľudia spoznali. Inak by jeho čaro zmizlo. Keď už nebudete vedieť kam z konopí, môžete reč nenásilne stočiť na príbeh Ježiša Krista a na to, že práve jeho narodenie sa na Vianoce oslavuje. No a Ježiško je vlastne taký malý Ježiš.

Ako sa Ježiško dostane dnu?

Samozrejme dokáže prechádzať dverami, oknami a áno, privolá si aj výťah a vyvezie sa k vám na piate poschodie. Len dúfajte, že sa dieťa neopýta, ako viete, že Ježiško jazdí výťahom, keď ho ešte nikto nikdy nevidel? Na túto otázku vám odpoveď nedáme.

Dostanem všetko, čo si pod stromček želám? A prečo nie?

Tu je odpoveď pomerne jednoduchá. Ak dieťa ešte verí na Ježiška, môžete odpovedať, že ak chce obdarovať všetky deti na svete, nemôže dať každému všetko, čo si praje, lebo toľko darčekov nemá. Ak už neverí, ukážte mu, že vaša peňaženka nie je bezodná. Ešte lepšie však bude, sadnúť si s ním a porozprávať sa o tom, že materiálne veci šťastie aj tak neprinesú a že sa treba tešiť aj z maličkostí, ale hlavne z prítomnosti druhých ľudí. Nebojte sa, určite to pochopí.

Mami, prečo stále len niečo robíš a na mňa vôbec nemáš čas?

Dobrá otázka. Vianoce síce mnoho rodičov pripravuje hlavne pre deti, ale ony samotné sa vo všetkých tých prípravách tak trochu strácajú. Najlepšia odpoveď je, potomka do príprav zapojiť alebo nechať upratovanie a vybrať sa spolu von pozorovať svetielka žiariace z domov a na uliciach. Ved to je pravé čaro Vianoc.


ANKETA:

Na čo sa vás deti v súvislosti s Vianocami pýtajú najčastejšie?

37,5%



27,1%



12,5%



16,7%



6,3%










Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >