Mami, je mi zle! 8 účinných rád, ako riešiť cestovnú nevoľnosť

Gabriela Bachárová, 17. mája 2019 o 05:47

Blížia sa letné dovolenky a s nimi spojené cestovanie autom, vlakom, autobusom, lietadlom. Citlivejšie deti však počas jazdy môžu trpieť cestovnou nevoľnosťou. Ako s ňou bojovať?

Odteraz už žiadna nevoľnosť.

Foto: Shutterstock.com

Prečo v aute či iných dopravných prostriedkov u citlivejších ľudí vzniká nevoľnost? Príčinou takzvanej kinetózy je stav, keď vestibulárny systém v uchu zodpovedný za priestorovú orientáciu a rovnováhu dostáva informácie, ktoré sú v rozpore s tým, čo človek vidí. Telo sa hýbe dopredu, ale zároveň oči sa dívajú napríklad na sedadlo, ktoré žiadny pohyb nevykonáva. Tento zmätok, keď nervový systém dostáva protichodné informácie a nedokáže vyhodnotiť, či sa telo hýbe alebo nie, spôsobí typické prejavy kinetózy, ktorými sú okrem nevoľnosti ešte aj bledosť, potenie, závrate, niektorí ľudia aj zvracajú.

Staršie deti už vedia rodičov upozorniť na to, že im nie je dobre. Povedia, aby vodič spomalil a že cítia nevoľnosť. U menších detí je to zložitejšie, hlavne u tých, čo ešte nevedia rozprávať. Na možný problém vás môže upozorniť, keď mrnčia, plačú alebo sa dotýkajú bruška. Ako minimalizovať riziko kinetózy?

1. Žiadny mobil v ruke

Dieťa náchylné na kinetózu by si nemalo v aute pozerať knižky, čítať si, hrať sa s mobilom. Radšej si spolu spievajte, rozprávajte sa alebo hrajte slovný futbal.

2. Otvorte okno

Prvou pomocou môže byť prísun čerstvého vzduchu, odporúča sa otvoriť okienko, pustiť klimatizáciu, zastaviť a prebehnúť sa. Pomáha aj to, keď dieťa začne zhlboka dýchať a keď mu uvoľníte oblečenie.

3. Dôležité je aj miesto

Veľmi dôležité je aj miesto, kam si dieťa náchylné na kinetózu sadne. V autobuse je to hneď za vodičom, vo vlaku uprostred vozňa, v lietadle sedadlá medzi krídlami a v aute je z tohto pohľadu najlepšie miesto spolujazdca.

4. Je to aj na vodičovi

Ak je to možné, voľte cesty, ktoré vedú rovno, vyhnite sa trasám s množstvom zákrut, tie nevoľnosť vyvolávajú či zhoršujú. Príznaky zhoršuje aj prudké brzdenie či časté cúvanie. Vodič by mal ísť najpomalšie, ako sa len dá. Veľmi vhodné sú časté prestávky. Dlhšiu cestu je lepšie začať na noc, keď je veľká pravdepodobnosť, že dieťa zaspí.

5. Ani prázdny, ani plný žalúdok

Kinetózu môže privolať cestovanie nalačno, ale zároveň aj tučné jedlá zjedené krátkou pred cestou. Najlepší je kompromis, dať dieťaťu niečo ľahšieho.

6. Pozorovať horizont

Prevenciou kinetózy je v aute pozorovať horizont, najlepšie je vybrať si jeden statický bod a ten fixovať pohľadom.

7. Pozor na pachy

Spúšťačom kinetózy môžu byť aj rôzne pachy v aute, vôňa parfému, cigaretový dym, jedlo. Vyvarujte sa ich.

8. Vyskúšate placebo efekt?

Ak nechcete deťom dávať tabletky, ktoré majú tlmivé účinky prejavujúce sa ospalosťou a malátnosťou, zároveň sa vám však nedarí kinetózu minimalizovať inými spôsobmi, skúste nevinný placebo efekt. Povedzte dieťaťu, že „liek“, ktorý mu dávate, mu rýchlo pomôže, hoci v skutočnosti je to len nevinný cukrík, najlepšie zázvorový, pretože zázvor môže mať skutočné účinky na nevoľnosť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >