Majú deti úctu k starším a vedia vôbec, čo to je? Opýtali sme sa slovenských detí

Patricia Poprocká, 5. októbra 2021 o 04:35

Október je už 31 rokov Mesiacom úcty k starším. Preukazujeme im dostatok rešpektu alebo je to v uponáhľanej komerčnej dobe z roka na rok horšie a odsúvame ich ako nepotrebných na druhú koľaj? A čo deti, ako sú na tom vo vzťahu k starším?

Starí rodičia majú v živote detí dôležitú úlohu.

Foto: shutterstock

Deti sú osobitná kategória. Už celé generácie sú starí rodičia pre deti veľmi dôležitými ľuďmi, ktorí majú pre nich zväčša vždy dostatok času i pochopenia, niektorých dokonca ovplyvňujú dedko či babka viac než samotní rodičia. Vraví sa, že starí ľudia a deti majú veľa spoločného, preto si tak dobre rozumejú.

Ako teda deti vnímajú starších ľudí? Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším sme ich opýtali, čo pre nich znamená úcta k starším a ako ju vedia prejaviť. Odpovede sú typicky detské: úprimné a úsmevné, skrátka milé.

Nevadí, keď neodzdraví...

Úcta? To znamená, že ak vidíme staršiu babku ako nevládze, napríklad s nákupom, pomôžeme jej. A samozrejme sa jej pozdravíme a sme k nej slušní. A že nevadí, keď neodzdraví, lebo môže mať choré ušká a nepočuť dobre.
Tiffany Rose Hiernard (6)

Počúvať nielen ušami

Dorota Káčerová (8)

Babke pomôžem s mojou obľúbenou polievkou

Keď chcem prejaviť úctu k starším ľuďom v našom činžiaku, pomôžem im s nákupom a rada im vyvenčím psíka. Každý deň sa im pozdravím, budem sa k nim milo správať. Rada sa rozprávam aj so starými rodičmi a babke pomôžem s polievkou, ktorú mám rada.
Aneta Šargová, (9)

Sladkosť i pre mňa

Starších ľudí vždy pozdravím, keď si ich všimnem. Zdvihnem im okuliare, keď im spadnú. V obchode sa ich spýtam, čo chcú kúpiť a či nechcú kúpiť aj mne nejakú sladkosť.
Henrik Šarga, (7)

Aj my raz budeme starí

Úcta k starším? Rozprávať sa a vypočuť ich, pomôcť napríklad s nákupom. Majú veľa skúseností. Aj my budeme raz starí, nikto nechce byť sám a opustený. Najhoršie to bolo cez koronu – aj ich chceš vidieť a postískať, aj ochrániť...
Matúš Makara (13)

Dám darček

Prejaviť úctu starším? Viem. Že im budem dávať darčeky.
Ante Varchola (5)

Nechám im to lepšie

Úcta je niečo lepšie, čo im dám. Napríklad prednosť v autobuse, nech si sadnú, pustiť ich pred seba niekde v rade či v jedálni, aby mali normálne jedlo, a tak.
Zojka Varcholová (10)

Spravím radosť

Úctu im prejavím tak, že ich nejak poteším.
Oleg Varchola (9)

Pozdravíme a pomôžeme

Vždy sa pekne k starším správame. Slušne ich pozdravíme. Keď napríklad vidíme, že potrebujú pomôcť s taškou, tak sa ich spýtame, či nepotrebujú pomôcť.
Teresa Bollardtová (8)

Vždy ich vypočuť

Starší ľudia už toho veľa zažili a majú nám čo odovzdať. Životné skúsenosti a názory na rôzne veci. Mali by sme si ich vždy vypočuť a keď potrebujú, pomôcť im, s čím treba. Kúpiť nákup a podobne.
Anička Šifaldová (10)

Poslúchajme ich, lebo viacej vedia

Prejaviť úctu znamená, aby sme sa dobre správali a poslúchali starších, lebo viacej vedia a môžu nás niečo nové naučiť.
Linda Pongracz (6)

Dávame na nich pozor

Pomáhame im. Keď bývajú s nami, tak im pomáhame s rôznymi vecami. A dávame na nich pozor, aby sa im nič nestalo.
Marínka Černecká (9)

Pozdravíme ich

Správame sa ku nim pekne. Pozdravíme ich, keď ich stretneme. Keď nás poprosia, aby sme im niečo podali, tak im podáme.
Leuška Černecká (6)

Pýtať sa ich na radu

Starším budeme pomáhať, dávať prednosť a pýtať sa ich na radu.
Oskar Sviček (8)

Venovať im čas

Úcta k starším znamená rešpektovať ich, počúvať ich, pomáhať im, počúvať ich rady do života, neprehliadať ich, neignorovať, nevyčleňovať z našej spoločnosti, venovať im svoj čas a lásku.
David Jenčo (11)

Správať sa slušne

Starším úctu vieme prejaviť napríklad takto: Neobťažovať ich. Dávať im prednosť napríklad vo vlaku. Správať sa k nim slušne.
Elise Fernandez (8)

Úcta je rešpektovanie

Úcta k starším je rešpektovanie starších. Dávať im prednosť napríklad v autobuse, pomáhať im s nákupmi, ak to potrebujú. Sú zraniteľnejší a slabší od iných dospelých a detí.
Ivan Hos (10)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >