Leto bez elektroniky. Staré dobré tipy na prázdninové aktivity v retro štýle nášho detstva

Patricia Poprocká, 31. júla 2024 o 05:27

Maximálne dve hodiny denne, to je limit, ktorý by mali podľa odborníkov stráviť deti pred obrazovkou. Aj to na čosi užitočné, napríklad vzdelávacie či užitočné zábavné aktivity. V opačnom prípade hrozia problémy so spánkom, koncentráciou, strata sociálnych kontaktov a zručností, fyzickej kondície, no a napokon depresie a závislosti.

Tak čo dnes vymyslíme?

Foto: shutterstock.com

Pre rodičov je najmä teraz cez prázdniny jednoduché posadiť deti pred obrazovku alebo im dať do ruky mobil či tablet. Bez ohľadu na vek, obrazovka fascinuje a na dlhú dobu púta pozornosť, čo dospelým zaručuje pokoj na ich vlastné činnosti. Nie je to však dobrá cesta. Deti možno zabaviť i inak, bez elektroniky, napokon, stačí si spomenúť na prázdniny v časoch nášho detstva. Čo sme robili?

Hry s kamarátmi i dospelými

Tie by mali zvládnuť i deti samé, či už medzi sebou navzájom alebo s kamarátmi. Stačia neraz tie najjednoduchšie, pri každej sa deti čomusi učia, ani si to neuvedomujú. Už len napríklad taká skrývačka má svoje napätie vždy, ďalej sú tu loptové hry, stavanie domčekov, naháňačky... Nemusíme ale vymýšľať program za nich, len ich pusťme von – bez dozoru a, samozrejme, bez elektroniky.

Svoj prínos ale má aj to, ak sa hráme s nimi. Napokon, kto iný má naučiť naše deti žolíka či ukázať im kultové Dostihy? A môže to byť aj naopak – deti nás môžu naučiť novým, moderným hrám, ktoré dnes „fičia“. Nemusíme sa hrať s deťmi stále, raz za čas je to však prospešné pre obe strany.

Výlety, napríklad i z krabice

Nie je na ne čas každý deň, k letu však určite patria. Využite voľné dni na návštevy známych či rodiny, ktoré ste dlho odkladali, alebo na výlety na miesta, kam ste sa vždy túžili pozrieť. Kedy, ak nie teraz? Aby to bolo zábavnejšie, spíšte si zoznam miest, ktoré chcete navštíviť – vy aj deti a vhoďte ich do krabice. Z nej potom pri plánovaní jednoducho vyžrebujte cieľ cesty – každý má rovnaké šance, že to bude práve jeho tip.

Pomoc iným má zmysel vždy

Aj na to sú letné prázdniny, keď netreba chodiť do školy ani na krúžky, ideálny čas. Dajte deťom za úlohu vymyslieť aktivitu, v ktorej môžu byť prospešné. Schválne, v čom sa nájdu? Stráženie psíka susedom, ktorí išli na dovolenku, pomoc starým rodičom alebo zbieranie odpadkov? Nech je to hocičo, deti sa takto naučia byť vnímavejšie a nápomocné k okoliu.

Povinnosti samozrejmé

Áno, aj tie k letu patria, prečo nie. Deti môžu mať svoje, napríklad vyvenčiť psa, vynášať smeti, zbierať úrodu, povysávať, utrieť prach, skočiť na nákup, tí zdatnejší v kuchyni aj upiecť koláč. Aj keď sa nechodí do školy, život pokračuje a prináša veci, ktoré treba urobiť. Len im ich smelo podeľte. Alebo nech si vyberú samé.

Tvorivosť bez hraníc

Bez povinností, možno i pri troche nudy človek niekedy ľahšie nájde sám seba, čo ho zaujíma. Možno i vaše deti bez povinností a elektroniky zistia, že ich baví maľovať, niečo vyrábať, písať, alebo možno v rámci bytového dizajnu prestavovať nábytky v byte. Nechajte im priestor na tvorivosť, nikdy neviete, čo spoločne objavíte.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >