Ktorý kút Slovenska najviac milujete? Napísali ste nám, kam by ste pozvali aj ostatných

Patricia Poprocká, Gabriela Bachárová, 10. augusta 2020 o 04:14

Slovensko je naozaj nádherná krajina a azda nie je kút, ktorý by nebol niečí naojobľúbenejší. Svedčia o tom aj vaše príspevky v súťaži portálu ahojmama.sk o knihu Krása v horách ukrytá. Ďakujeme za všetky a vyberáme niektoré z nich.

Kniha je praktickým sprievodcom na turistiku s deťmi.

Foto: ahojmama.sk/Patricia Poprocká

Rodný môj kraj, zo všetkých najkrajší

Mám rada celé Slovensko, je to naozaj nádherná krajina, mám ho pochodené od východu na západ, od severu na juh. Pre mňa je však, ako určite pre mnohých, môj rodný kraj srdcovou záležitosťou. Príroda v okolí Sniny je úžasná. Nádherný výhľad zo Sninského kameňa, pri dobrej viditeľnosti vidno Vysoké i Nízke Tatry, za hranice Poľska i Ukrajiny. Park tmavej oblohy v Kolonici, jedno z mála miest na Slovensku, kde je v noci krásny výhľad na hviezdy, či Národný park Poloniny. V neposlednom rade okolie vodnej nádrže Starina s výhľadom na ňu a drevené kostolíky.
(Terka)

Príroda môže byť len pekná, čím pokojnejšia, tým lepšie

Ak by som mala zhodnotiť, ktoré navštívené miesto ma najviac upútalo, odpoveď by som len ťažko hľadala. Príroda môže byť len pekná a čím pokojnejšie miesto objavíme, tým lepší pocit si odnášam. Odkedy naše deti (6 a 4 roky) turistikujú po vlastných nohách, zaberie mi príprava dosť veľa času. Najmä hľadanie informácií a výber vhodnej trasy tak, aby staršieho bavila a mladšiu nedemotivovala. Preto ma zmienka o vydanej knihe hneď nadchla. Naše kroky pravidelne niekoľkokrát do roka smerujú do pohoria Čergov, odkiaľ pochádza rodina môjho manžela, a teda nostalgia nás vždy zavedie ku zbytkom dnes už neexistujúcich horských osád Baranie a Ambrušovce a ich cintorínom prerastených lesom. Nie sú to žiadne vychytené turistické destinácie, ale možno o to viac krás ponúkajú.
(Eva)

Spiš je pre mňa najviac

Milujem Spiš, ktorý je pre mňa viac ako Tatry alebo Slovenský raj. Mám rada staré spišské mestečká, dediny na Hornom aj Dolnom Spiši, cyklochodníky, minerálne žriedla, je toho veľa...
(Michaela)

Uchvátená Trnavou, som tam vždy doma

Najkrajším kútom Slovenska je moje rodné mesto Trnava. Síce tam nežijem, ale vždy, keď Trnavu navštívim, som uchvátená majestátnosťou a faktom, že sa tam cítim doma.
(Mária)

Vždy spokojní, aj keď zmokneme

Malé Karpaty. Trochu aj preto, lebo ich mam najbližšie, ale aj preto, že s manželkou a havkom Hedvigou stále objavujeme nové a krásne zákutia tohto čarokrásneho kúska nášho Slovenska. Zopár príkladov: výhľady z tých najvyšších kopcov alebo skál napríklad pod Jelencom, z Golianových skál, z Dlhého vrchu, našli sme pozostatky Huncokarského domu, horárne Dolina, krásna je lúka Holint, ale aj všetky ostatné. Mohol by som pokračovať, ale to by som asi musel spomenúť všetky miesta, kde sme boli, lebo Malé Karpaty sú pre nás naj. Vždy sme spokojní z každej prechádzky, aj keď niekedy zmokneme.
(Stanislav)

Rád se sem vracím

Mě se líbí na Slovensku vše, ale nejvíc Liptov a pak Orava. Na Liptově jsem prožil dva své mladé roky a nelituji toho, byla to krása. Skvelí lidé, příroda a vše, co k tomu patří! Díky moc za Slovensko, rád se vracím každý rok.
(František)

Prosiecka dolina

Medzi moje najkrajšie miesta na Slovensku patrí Prosiecka dolina na Liptove. Je nádherná, úžasná, impozantná svojimi kamennými stenami a krásnymi zákutiami, cez ktoré preteká voda. Vodopád Červené piesky zbožňujem pre pocit pokoja, ktorý pri ňom zažívam opakovane pri každej návšteve Prosieckej doliny.
(Erika)

Tiesňavy a Súľovské skaly

Pre mňa je najkrajším kútom oblasť Považia, kde som vyrastala. Manínska, Kostolecká tiesňava a Súľovské skaly. Je to očarujúca časť nášho Slovenska, ktorú nám môžu závidieť aj cudzinci. Ďakujem za milú súťaž.
(Zuzana)

Stačí zdvihnúť oči

Celé Slovensko je prenádherný kus sveta, no pre mňa je najviac rodný kraj, kde sa nachádza Muránska planina. Okrem nádhernej prírody je tu aj kus histórie ako Muránsky hrad, ktorý sa týči od dávnoveku v našich horách. Keďže žijeme v kotline, stačí zdvihnúť oči na tú zeleň okolo nás. To je môj rodný kraj .
(Ľudmila)

Návraty do Tatier

Ťažko vybrať najobľúbenejšie miesto, radi sa vraciame do Tatier (aj kvôli obľúbenému ubytovaniu), nedám dopustiť na rokliny Slovenského raja, aj tie menej navštevované, no príjemné miesta sa dajú nájsť všade. Vychutnali sme si Poloniny, prekvapila Čutkovská dolina, zákutia Oravy, z miest napríklad Liptovský Mikuláš. Adrenalínovejšie a náročnejšie výlety s dieťaťom sme vymenili za pohodovejšie prechádzky. A stále je čo objavovať...
(Mária)

V Malej Fatre si každý nájde svoje

Národný park Mala Fatra. Ja osobne mám veľmi rada Diery, Veľký a Malý Rozsutec a okolie Suchého. Celá Malá Fatra je úžasne rozmanitá, skaly, hole, les... Každý si v nej nájde, čo sa mu najviac páči.
(Martina)

Milujem našu banícku minulosť

Za najpríťažlivejšiu oblasť Slovenska osobne považujem stred stredného Slovenska, Kremnica, Banská Štiavnica. Mestá, kde stále je prítomná dávna história ťažby vzácnych kovov a remeselnej zručnosti. Okolie týchto miest ponúka množstvo vhodných turistických trás v lete, ale i v zime, bez nátresku turistov. Samotná Kremnica je prešpikovaná množstvom tajomnej histórie, na ktorú by sme mali byť hrdí. Expozícia mincovne, baníctva, kulinárska ochutnávka slávnych kremnických krumplí, funkčná podzemná vodná elektráreň zo začiatku 19. storočia, v hĺbke viac ako 240 metrov pod povrchom. Škoda len, že pre majetkové spory nemožnosť kúpania sa v termálnej vode.

V oblasti neďalekej Skalky aj náročná ferata, v zime zas množstvo možností na zimné športy na Krahuliach, Skalke. V neďalekých Kremnických Baniach kostol sv. Jána ako geografický stred Európy, kde sa v nedávnych časoch konala vatra zvrchovanosti Slovenska. Túto oblasť odporúčam navštíviť, pokochať sa prírodou a načerpať duševné zdravie bokom od preplnených častí Slovenska.
(Pavel)

Kto získava knihu Krása v horách ukrytá

Novinku o turistike s deťmi, ktorá vzišla zo spolupráce portálu ahojmama.sk a skúseného turistu Ota Rozložníka spolu s turitisckými mapami Vysokých Tatier a Slovenského raja od Ota Rozložníka a jeho syna Miroslava vyhrávajú:
Eva T., Trnava
Erika K., Bratislava
Gabriela L., Žilina
Michaela K., Košice
Pavel A., Poprad


Kniha prináša prehľad túr po vybraných slovenských horách a národných parkoch, tiež radí, ako deti motivovať na turistiku, čo si obliecť, čo jesť a piť, čo zabaliť do batoha a ako sa najlepšie chrániť v búrke. „Jednoduché, ľahké čítanie, no ľudia sa veľa dozvedia,“ konštatuje Oto Rozložník.
Pozrite si VIDEO, čo o nej hovorí Oto Rozložník:








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Súťaže - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >