Kto nemá nárok na pandemické ošetrovné? A ako o peniaze žiadať?

Gabriela Bachárová, 10. januára 2021 o 04:10

Hoci štát poskytne rodičom, ktorí sa doma kvôli zatvoreným škôlkam a školám starajú o deti mladšie ako 11 rokov, finančnú podporu vo forme pandemického ošetrovného, nárok naň nebudú mať všetci.

Rodičia, ktorí sa doma starajú o deti do 11 rokov, dostanú ošetrovné.

Foto: Shutterstock.com

Nárok na dávku nezískajú zamestnanci, ktorí popri starostlivosti o dieťa ešte pracujú z domu a normálne im plynie plat. Ďalej sa ošetrovné netýka rodičov, ktorých dieťa navštevuje školský klub. V tomto prípade totiž nejde o celodennú rodičovskú starostlivosť o potomka.

Nárok na dávku vzniká od 11. januára. Dostanú ju rodičia, ktorí sa osobne a celodenne starajú o dieťa do dovŕšenia 11. roku, v prípade dieťaťa, ktoré je zdravotne ťažko postihnuté, je to do dovŕšenia 18. roku veku.

Ak dieťa, ktoré je staršie ako 11 rokov a mladšie ako 16 rokov, ochorie, rodič s ním na OČR zostane doma len v prípade, ak si zoženie potvrdenie od ošetrujúceho lekára, že zdravotný stav dieťaťa si nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie.

Ako o dávku požiadať? „V prípade, ak už vám bol počas krízovej situácie (od 12. marca 2020) priznaný nárok na pandemické ošetrovné, novú žiadosť nepodávate," uvádza Sociálna poisťovňa, ktorá ošetrovné vypláca. Koncom januára pošlete iba čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné, ktoré nájdete na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

„V prípade, ak ste počas krízovej situácie o pandemické ošetrovné ešte nežiadali, pošlite žiadosť o pandemické ošetrovné," uvádza Sociálna poisťovňa. Koncom januára potom rodič zašle aj čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné.

Čestné vyhlásenie i žiadosti o ošetrovné nájdete na tomto odkaze. „Využite tieto elektronické formuláre! Urýchlite si tak vybavenie ošetrovného v Sociálnej poisťovni a jeho skoršie vyplatenie," radí poisťovňa.

Všetky školy od pondelka pokračujú v online výučbe. Materské školy sú otvorené len pre deti rodičov, ktorí sú zamestnaní v kritickej infraštruktúre a tých, ktorí nemôžu pracovať z domu. Do vzdelávacích zariadení by sa škôlkari a prvý stupeň základných škôl mali vrátiť 18. januára, ale v tejto chvíli ešte nepadlo definitívne rozhodnutie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >