Krypta v Osadnom zatraktívnila svoju expozíciu, pribudli fotky i list mŕtveho vojaka

TASR, 28. júla 2019 o 05:22

Autentickosť ostatkov vojakov z prvej svetovej vojny uložených v krypte v Osadnom v okrese Snina sa správcovia krypty rozhodli doplniť ďalšími vzácnymi exponátmi. Pribudli unikátne historické fotografie aj predsmrtná výpoveď zabitého vojaka.

Osadné je nádherná obec na konci sveta, na východe republiky.

Foto: PRAVDA, Boris Macko

„Mnohí prídu do krypty a nejako si neuvedomujú, že sa v hrobe nachádzajú skutočné ľudské kosti. Preto sme im chceli ukázať, že to, čo sa v krypte nachádza, je výsledkom bojov a že to boli ozajstní ľudia, ktorí žili, mali svoje rodiny, radosti aj starosti a že v okolitých lesoch našli počas vojny svoju smrť," vysvetlil správca miestnej pravoslávnej cirkevnej obce Peter Soroka.

Pre zverejnenie listu sa rozhodol i preto, že vystavený písomný artefakt, báseň sv. Nikolaja Velimiroviča „Môžu tie kosti ožiť?“, sa u návštevníkov krypty stretáva s pozitívnymi reakciami.

Krypta vystavuje pozostatky vojakov, ktorí zahynuli v okolí v prvej svetovej vojne.

Foto: PRAVDA, Boris Macko

V snahe zatraktívniť kryptu pre návštevníkov počas tohtoročnej turistickej sezóny doplnili heslovité popisy o vystavených predmetoch na informačných tabuliach aj v maďarskom jazyku, keďže podľa Sorokových slov kryptu čoraz viac navštevujú i maďarsky hovoriaci turisti.

Krypta je otvorená nonstop a po novom tu vystavujú aj kópie listov od významných ľudí, ktoré v súvislosti s kryptou dostali.

Poslednou významnou zmenou je výmena pôvodných originálnych ikon ikonopisky Nadeždy Durilovej za kópie na plaste. Dôvodom je enormná vlhkosť a výskyt plesní v krypte, ktoré maľované ikony poškodzovali. Od rekonštrukcie krypty v roku 2005 je to už druhá výmena ikon. K prvej došlo v roku 2013.

„Voda je však nevyspytateľná, a preto sme sa rozhodli pre súčasné riešenie, použiť v krypte fotokópie ikon a originály umiestniť do chrámu. Veríme, že toto riešenie bude vyhovujúce," povedal Peter Soroka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >