Krvácanie v tehotenstve, postrach každej ženy. Kedy je nebezpečné a kedy o nič nejde?

Patricia Poprocká, 13. februára 2024 o 06:51

„Bola som v piatom mesiaci, keď som z ničoho nič začala krvácať. Veľmi som sa prestrašila, s manželom sme okamžite utekali do nemocnice a ja som sa v duchu prihovárala bábätku, že nie, že to predsa nie je možné, aby sme sa zrazu len tak rozdelili, aby bol koniec,“ opisuje Petra nemilú skúsenosť a obavy z potratu.

Tehotenstvo bez komplikácií je želaním každej ženy. Ani krvácanie však nemusí vždy znamenať problém.

Foto: Shutterstock.com

V jej prípade všetko dobre skončilo, lekári nezistili žiaden problém, a dnes sa teší zo zdravého synčeka. „Občas žena zakrváca v súvislosti s pohlavným stykom, čo môže byť iba následok zvýšeného presiaknutia ciev krčka maternice a nijako to neohrozuje priebeh tehotnosti,“ vysvetľuje pôrodník Jozef Záhumenský, prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky Bratislava-Ružinov v knihe Pôrodníctvo pre každého. Ako však dodáva, krvácanie v tehotenstve môže znamenať aj problém, hlavne ak je spojené s bolesťami.

Ako rozlíšiť, kedy je to vážne a kedy sa netreba znepokojovať?

V prvom trimestri býva krvácanie pomerne časté. „Zakrváca asi 25 percent žien, väčšina z nich tehotenstvo úspešne dokončí,“ vraví Jozef Záhumenský. Krvácanie v začiatkoch tehotenstva ale môže byť aj známkou hroziaceho potratu, ako však skúsený pôrodník pripomína, netreba sa ani vtedy plašiť a utekať hneď na pohotovosť. „Ak naozaj ide o potrat, nedá sa to žiadnou liečbou zvrátiť, stačí návšteva gynekológa počas ordinačných hodín.“ Ako totiž lekár spresňuje, v prvom trimestri sa potrácajú predovšetkým plody s genetickou chybou, ktorú lekári nevedia nijako ovplyvniť. „Každá podaná liečba je sporná. Asi jediný význam má podávanie derivátov progesterónu, avšak výsledky štúdií sú aj v tomto prípade nejednoznačné,“ dodáva.

Lieky proti krvácaniu, ktoré zvyknú v týchto prípadoch niektorí lekári predpisovať, podľa Jozefa Záhumenského nemajú žiaden význam.

Po prvom trimestri býva krvácanie tiež signálom ohrozenia tehotenstva, ale nemusí to tak byť vždy, ako napríklad v Petrinom prípade. Tiež nie je nič nezvyčajné, ak žena zakrváca po gynekologickom vyšetrení. „Ak je tehotná žena vyšetrená cez pošvu v poradni, potom má 24 – 48 hodín zvýšené riziko slabého zakrvácania, čo však nepredstavuje žiadnu hrozbu a nie je potrebná návšteva lekára,“ hovorí doktor v spomínanej knihe.

Naopak, krv je známkou nebezpečenstva vtedy, ak má žena nízko uloženú placentu. Vtedy by mala lekára vyhľadať čo najskôr.

Krvácanie v treťom trimestri, najmä blízko termínu pôrodu môže byť už signálom, že sa dieťa pýta na svet. „Odchod krvavých hlienov môže signalizovať začínajúci pôrod, hlavne ak je to spojené s kontrakciami,“ dodáva Jozef Záhumenský.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >