Neuveriteľné, čomu všetkému ľudia dodnes veria. Päť najčastejích mýtov o tehotenstve, poznáte ich?

pt, TASR, 28. novembra 2023 o 06:55

Už naši predkovia hľadali odpovede na to, čo im bolo okolo tehotenstva neznáme. Snažili sa predpovedať pohlavie dieťaťa na základe fyzických zmien a výzoru ženy, jej pocitov, prípadne prísť na to, kedy je väčšia pravdepodobnosť, že sa narodí chlapec. Mnohé prežili dodnes. Ktoré sú mýty a ktoré sa zakladajú na pravde?

Chlapček či dievčatko?

Foto: shutterstock.com

Dievča kradne krásu

Niektorá žena sa v tehotenstve doslova rozžiari, má hladkú pleť, kilogramy navyše jej zjemnia črty a celkovo vyzerá „ináč“. Naopak, niektoré ženy sa počas tehotenstva stretávajú napríklad s kožnými problémami ako vyrážky, opuchy. Ak trpia nespavosťou, majú kruh pod očami a podobne. Neatraktívny vzhľad žien zvykli ľudia prisudzovať tomu, že sa narodí dievča, pretože „mame kradne krásu“. Naopak, pozitívne zmeny mali signalizovať narodenie chlapca, dediča rodu. Čo je na tom pravdy? „Môže sa narodiť rovnako krásny chlapec, ktorý by rovnako žene mohol zobrať z krásy ako dievčatko,“ hovorí gynekologička Petra Straková pre BabyClub Dr. Max. Zmeny pokožke alebo na tvári sú dôsledkom hormonálnej nerovnováhy, ktorá je v tehotenstve normálna a u každej ženy sa prejavuje inak.

Chlapci z lenivejších spermií?

Má rýchlosť pohybu spermií vplyv na pohlavie dieťaťa? Niektoré odporúčania znejú, že ak chce pár dievčatko, mal by mať pohlavný styk ešte pred ovuláciou, keďže z tzv. lenivejších spermií sa rodia chlapci a tzv. usilovnejších zas dievčatá. Odborníčka však pravdivosť tohto mýtu popiera. Pohlavie dieťaťa závisí podľa nej od toho, ktorá alela (dedičný základ znaku) sa prejaví a je dominantnejšia – či tá, ktorá je zodpovedná pre ženské pohlavie alebo tá pre mužské.

Tehotná žena by nemala mať pohlavný styk

Ak priebeh tehotenstva nie je rizikový, nehrozí potrat či predčasný pôrod, nie je dôvod, aby žena nemohla mať pohlavný styk. Samozrejme, ak ho chce a cíti sa dobre.

Tehotná žena by nemala robiť v záhrade

Nie tak celkom, ale opatrnosť je namieste. Nielen pre nekomfort vzhľadom na rastúce bruško, ale napríklad aj pre riziko nákazy toxoplazmózou. Je to infekčné ochorenie, spôsobené baktériou, ktorá sa nachádza vo výkaloch nakazených zvierat (často mačiek) a žena sa môže nakaziť aj pri práci v záhrade, v kontakte s kontaminovanou pôdou. Toxoplazmóza sa prenáša na dieťa, môže spôsobiť poškodenia plodu.

Farbenie vlasov a žltačka

Môže si tehotná žena nafarbiť vlasy? Nedostane po narodení žltačku? Farbenie vlasov, hoci aj žltou farbou a novorodenecká žltačka spolu nesúvisia. Faktom však je, že farba na vlasy môže ukázať v inom odtieni než zvyčajne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >