Nádhera! Áno, toto bábätko je predčasne narodené, v 26. týždni a toto všetko mu je dopriate, na rozdiel od našich nemocníc

Patricia Poprocká, 7. októbra 2024 o 06:44

Z nošteka mu trčia hadičky, ale inak si spokojne leží nahý na matke a hltavo pije jej mlieko, ktoré mu pomáha prežiť. Takýto obrázok sa v drvovej väčšine našich nemocníc nevidí len tak, zvlášť ak je bábätko narodené tak skoro ako on, v 26. týždni tehotenstva. Vo Valencii to ale možné je, o čom svedčí nasledujúce VIDEO.

Predčasniatka u nás trávia väčšinu času v inkubátoroch, separované od matiek. Kontakt koža na kožu je však pre ne prospešnejší, uvádza to aj WHO. Ilustračné foto.

Foto: shutterstock.com

Marko sa narodil v 26. týždni tehotenstva a na novorodeneckej JIS komplexnej pediatrickej jednotky Quirónsalud vo Valencii má zabezpečenú takúto starostlivosť. Tú najlepšiu – matkinu blízkosť a materské mlieko priamo z jej prsníka.

Ako vysvetľuje samotná klinika: „Dvere máme otvorené 24 hodín denne, nepoužívame fľaše a bábätká sú od prvej chvíle dané k svojej matke na dojčenie, dokonca aj klokankované s dýchacími oporami a hadičkami.“ Teda presne v súlade s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre predčasne narodené bábätká.

„Aký priepastný rozdiel oproti tomu, čo prežívajú predčasne narodené deti u nás v drvivej väčšine nemocníc. Ich matky prepustené z nemocnice, môžu dieťatko navštíviť v návštevných hodinách, o intenzívnom klokankovaní môžu snívať. A o dojčení tiež,“ konštatovala dula a laktačná poradkyňa Gabriela Janovičová, ktorá na prípad upozornila na svojej facebookovej stránke. Ako dodala, je na škodu, že matky u nás sú presviedčané, že predčasne narodené deti nie sú schopné sať mlieko z prsníka. Následne sú kŕmenie fľaškami a prežijú hodiny, dni a mesiace samé v inkubátoroch. A to všetko napriek vedeckým dôkazom o škodlivosti separácie.

Nuž, rutina nadovšetko. Žiaľ.

Marko:





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >