Uznávaný pôrodník o cisárskych rezoch: prečo by ich malo byť v našich pôrodniciach menej

Gabriela Bachárová, 30. októbra 2023 o 06:38

Na Slovensku sa až tretina detí rodí cisárskym rezom. Je to veľa, v niektorých vyspelých krajinách majú len 15-percentný podiel operačných pôrodov. Prečo by sa ich počet u nás mal znížiť, vysvetľuje gynekológ a pôrodník, profesor Jozef Záhumenský.

Cisársky rez dokáže niekedy zachrániť život, mal by sa však robiť iba v naozaj odôvodnených prípadoch.

Foto: Shutterstock.com

„Je jedno, ako sa dieťa narodí, hlavne, že je na svete a zdravé,” taká je často reakcia i blízkych ľudí, ak sa novopečená mamička zverí, že si svoj pôrod predstavovala inak, no skončil cisárskym rezom. Uznávaný gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský vraví, že to jedno nie je a má i prirovnanie, na ktorom to ukazuje.

„Často sa ľudia pýtajú, prečo považujem za dôležité udržanie adekvátnej frekvencie cisárskych rezov na pracovisku, veď dôležitý je dobrý koniec. Tento príklad mi napadol: máte dve chirurgické kliniky, každá ošetrí sto ľudí s bolesťou brucha. Z nich má 15 pacientov zápal appendixu (slepého čreva) a 85 je úplne zdravých. Klinka A spraví 19 appendektómií (operačné riešenie zápalu slepého čreva), teda štyrom ľuďom zbytočne, klinika B spraví 48 appendektómií (33 ľuďom zbytočne). Všetci sú vyriešení, nikto nezomrel, koniec dobrý. Ale operovaní majú vyššiu šancu na infekciu rany a trombózu. Z dlhodobého hľadiska majú riziko zrastov a máme dôkazy, že appendektómia zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva aj kardiovaskulárnych chorôb,” vraví lekár a podotýka, že úplne rovnako je to aj s cisárskymi rezmi.

„Deti rodené cisárskym rezom majú vyššie celoživotné riziká rôznych ochorení, ženy po cisárskych rezoch majú potom nižšiu plodnosť a vyššie riziko úmrtia plodu v maternici v ďalšej gravidite. K tomu sa prikladá aj ekonomická stránka, zbytočné operácie niečo stoja...,” konštatuje vo svojom príspevku na sociálnych sieťach prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Nemocnici Ružinov.

Nemocnice by mali podiel cisárskych rezov zverejňovať

Jozef Záhumenský preto podporuje, aby zdravotnícke zariadenia mali povinnosť zverejňovať podiel cisárskych rezov (v súčasnosti takú informáciu poskytovať nemusia), aby sa tehotné ženy mohli i na základe tejto informácie rozhodnúť, či chcú rodiť tam, kde je vyššia pravdepodobnosť, že pôrod skončí operačne. Nie všetky cisárske rezy sú totiž opodstatnené, ale i celkom zbytočné.

Na Slovensku nie zriedka prichádza k nasledujúcej situácii: žena má už po termíne pôrodu, ten je však niekedy vypočítaný nesprávne a malo by sa ešte počkať. V prípade, že žena stále nerodí, podajú sa jej lieky na vyvolanie pôrodu, ktoré však pre nezrelosť pôrodných ciest nemusia zaúčinkovať. Neúspech pri vyvolaní pôrodu potom často vedie k cisárskemu rezu. „Preto by mali pracoviská zverejňovať svoje výsledky, aby nielen rodičky mali jasné dáta pri výbere pôrodnice, ale aj štát by to mal zohľadňovať pri platbách a podpore pracovísk. Tak to odporúča FIGO (Svetová organizácia gynekológov a pôrodníkov),” dodáva Jozef Záhumenský.

Z celkového počtu nemocničných pôrodov sa v roku 2021 celkom 67,3 percenta z nich (37 827) skončilo spontánne, to znamená, že dieťa sa narodilo prirodzene, vaginálnou cestou. Vo zvyšných 32,7 percente pôrodov (18 356) však už išlo o operačný pôrod, a to najčastejšie práve cisársky rez. Zo 16 731 pôrodov cisárskym rezom bolo 54,3 percenta zákrokov indikovaných ešte pred pôrodom, 23,8 percenta vyplynulo z akútnej situácie počas pôrodu a 21,9 percenta z akútnej situácie pred pôrodom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >