Koniec s plienkami! Takto rozpoznáte, že je na to vaše dieťa zrelé

Patricia Poprocká, 12. apríla 2023 o 04:48

„Ešte má plienku? Taký veľký? To sa nehanbíš?“ Takéto otázky síce dokážu znepríjemniť život dieťaťu i jeho rodičom, v skutočnosti sú ale zbytočné. Máločo má totiž tak veľké rozpätie ako čas, kedy sa dieťa naučí samé pýtať na toaletu. Viete, kedy je dieťa zrelé?

Niet sa kam náhliť. Ak sa dieťa zaujíma o nočník či toaletu, je to jeden z prvých krokov k zbaveniu sa plienok.

Foto: shutterstock.com

Sú rodičia, ktorí od narodenia využívajú bezplienkovú metódu a na základe signálov dieťaťa dokážu rozpoznať, kedy je „ten čas“. Druhým „extrémom“ sú zasa takí, ktorí bez problémov dajú plienku aj štvorročnému potomkovi. Kde je optimálna hranica?

V našej kultúre sa považuje za medzník obdobie medzi druhým a tretím rokom, viaceré škôlky dokonca odmietajú prijať dvojročné deti s plienkou a stanovujú si podmienku, že sa dieťa musí pýtať na toaletu samé. Čas, kedy by to dieťa „malo“ zvládnuť, sa však v skutočnosti určovať nemá a v poriadku je v podstate rovnako vyššie spomínaná bezplienková metóda i plienka u štvorročného dieťaťa.

Experti sa zhodujú, že k zbavovaniu sa plienok treba pristupovať citlivo a individuálne. Lenka Žofajová v knihe Sprievodca rodiča dnešného, druhý rok cituje svetoznámeho španielskeho neuropsychológa Álvara Bilbaa, ktorý hovorí, že „u mnohých detí sa až do siedmich rokov úplne nevyvinú nervové okruhy, ktoré umožňujú stráviť celú noc v suchu“.

Pripravenosť dieťaťa byť bez plienok možno spoznať takto:
– Dieťa vydrží mať plienku suchú, zvládne tak aj krátky spánok
– Dieťaťu prekáža, ak má plienku mokrú alebo špinavú
– Dieťa si uvedomuje, kedy vylučuje
– Dieťa sa zaujíma o nočník či záchod – ide k nemu, obzerá, je zvedavé, prípadne aj skúša samé na ňom sedieť
– Dieťa si vie dať dolu nohavice
(Zdroj: Sprievodca rodiča dnešného, druhý rok)

Pokiaľ žiadne z týchto známok u dieťaťa nepozorujete, nemá zmysel tlačiť na používanie nočníka, konštatuje Lenka Žofajová v spomínanej knihe. Nátlak je škodlivý, môže totiž v dieťati vyvolať nepríjemné pocity a vytvoriť problémy s vylučovaním ako zápcha či zadržiavanie stolice. Takže trpezlivo, bez nátlaku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >