Šetrite peniaze. Aké veci bábätko naozaj potrebuje?

Patricia Poprocká, 20. októbra 2018 o 06:00

Cumlík, kočík, kolíska, topánočky, hračky... Symboly zrodenia nového života, v skutočnosti veci, na ktoré ľudia vynakladajú množstvo peňazí a ktoré dieťa nepotrebuje.

Pri kúpe výbavy treba zvážiť, čo bábätko naozaj bude potrebovať.

Foto: shutterstock.com

Sú skôr produktom obchodníkov, aby trh fungoval a aby rodičia mali pocit, že ich dieťaťu dávajú všetko, čo môžu. V skutočnosti všetko, čo dieťa potrebuje, mu môžu dať oni sami. Mlieko, náruč, dotyk, pohladenie... To je celkom zadarmo. Bez vecí z obchodu sa dá neraz ľahko zaobísť.

Cumlík


Má nahrádzať matkin prsník, keď dieťa nie je s matkou. Otázkou je, prečo by malo mať dieťa náhradu, keď môže mať originál. Matka môže predsa bábätku kedykoľvek namiesto cumlíka ponúknuť prsník. Táto potreba trvá zhruba pol roka, toľko času sa predsa dieťatku dá obetovať. A navyše, napriek rôznym moderným technológiám je cumlík vždy len kus umeliny, ktorý môže deformovať ďasná, čo spôsobí krivé zuby.

Kočík


Môžete ho používať na nosenie nákupu. Pre dieťa je prospešnejšie nosenie. Na svet sa pozerá z bezpečného náručia matky, cíti jej blízkosť, teplo... Je spokojnejšie, sebavedomejšie, menej plače, lepšie spí... V ponuke je dnes množstvo šatiek a nosičov, stačí si vybrať ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Zaberajú podstatne menej miesta než kočík a väčšinou aj menej stoja.

Kolíska


Je lepšie aj pohodlnejšie, keď dieťa spí s rodičmi. Prospieva to jeho spokojnosti, slúži ako prevencia proti syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa. Matka navyše nemusí vstávať k postieľke, keď sa dieťa zobudí a chce mlieko.

Vanička


Kúpať bábätko každý deň netreba. Stačí mu zadoček opláchnuť vodou, a ak cítite potrebu opláchnuť ho celé, môžete tak urobiť spoločne s vami pod sprchou. Z vášho náručia sa ľahšie zoznámi s tečúcou vodou, než keď ho ukladáte do neznáma, vaničky, kde jediné, čoho sa môže zachytiť, je vaša ruka.

Nočník


Ak skúšate bezplienkovú metódu, pravdepodobne ho podkladáte pod bábätko. Vtedy je potrebný. Ak však je už dieťa dosť veľké, môže sa učiť cikať a kakať rovno do záchodu. Ušetríte si potom vylievanie obsahu a jeho umývanie, ako aj zmierníte riziko, že jeho obsah niekedy skončí na koberci v obývačke.

Topánky


Dieťatko do jedného roka topánky nepotrebuje, zbytočne mu deformujú nôžku. Chodenie naboso je najzdravšie, v chlade postačia ponožky. Na nohy však dieťatku treba teplé návleky, ak ho nosíte a idete s ním vonku v zime. Nožičky mu totiž visia z nosiča a sú náchylné na omrznutie.

Fľaša


Ak dojčíte, fľašu vám netreba. Dieťatko dostáva všetko, čo mu treba, v materskom mlieku, a to aj v mraze či horúčavách. Keď je už väčšie, môžete ho učiť piť rovno z hrnčeka. Ušetríte si zbytočné preváranie cumlíkov, čistenie usadenín vo fľaši a následné odvykanie od nej. Ak nedojčíte, fľaša je samozrejme nevyhnutná.

Hračky


Dieťa skúma veci okolo seba. Či je to hračka, peňaženka, diaľkové ovládanie, kľúč, telefón. Všetko berie na preskúmanie do ruky, potom do úst... Môžete mu nakúpiť hračiek, koľko chcete, nepresvedčíte ho, aby hralo iba s nimi. Chce spoznať všetko a vystačí si aj s lyžičkami cinkajúcimi o seba namiesto drahej svetielkujúcej hrkálky.

Chodítka


Aj keď pôsobia úžasne, ako niečo, pomocou čoho sa maličký človiečik dokáže dostať, kam chce, nepoužívajte ich. Deformujú chrbticu a nútia dieťaťu polohy, ktoré mu ešte nie sú prirodzené. Všetko má svoj čas. Keď dieťa bude mať pripravené svaly a kosti, postaví sa aj samé. A urobí vlastný prvý krôčik. Treba len trocha vyčkať.

Kozmetika


Krásne vyzerá, krásne vonia, krásne pení. A zbytočne narúša detskú pokožku. Môžete mať na obale napísané, čo chcete, je to vyhadzovanie peňazí. Mydielka ani krémy deťom netreba, ak teda netrpia kožnou chorobou (to potom určí lekár). Zdravým deťom so zdravou pokožkou stačí čistá voda a nanajvýš tak krém proti zapareninám, aj to nie hocijaký. V pôrodniciach odporúčajú slovenské krémy, takzvané rybie maste, ktoré sú lacné a veľmi dobre tolerované.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >