Koľko stojí prvák? Náklady na pomôcky stúpli o desatinu

TASR, 15. augusta 2024 o 05:17

Školský rok sa nezadržateľne blíži a rodičia už chystajú deťom výbavu. Náklady na školákov sú z roka na rok vyššie a ani tento nie je výnimkou.

Mať doma prváka nie je dnes lacná záležitosť.

Foto: Shutterstock.com

Odborníci odhadujú, že základná školská výbava prváka môže stáť až 260 eur. Orientačný nákup pomôcok sa tak oproti minulému roku zvýšil o desať percent, vypočítali odborníci z finančnej spoločnosti Partners.

Rodičom prvákov štát vypláca jednorazový finančný príspevok – 110 eur. Dostanú ho však až v polovici októbra spolu s prídavkom na dieťa. Napriek tomu dokáže pokryť časť výdavkov spojených s nástupom do školy.

Kto chce ušetriť, je dobré, ak začne nakupovať školské potreby v dostatočnom predstihu, kedy môže využiť zľavy a akcie. Oplatí sa tiež nakupovať vo veľkom. „Položky, ako sú zošity, ceruzky a umelecké potreby, sú často lacnejšie, keď sa nakupujú vo väčších množstvách a určite ich využijete počas celého roka alebo aj dlhšie,“ odporúčajú experti.

No a napokon tu platí aj staré známe – nevyhadzuj, znova použi. Niektoré veci môže dieťa zdediť po staršom súrodencovi alebo kamarátovi, prípadne ich možno kúpiť v bazároch či pod rukou na internete. Nábytok pre školáka, zachovalá školská taška, peračník – to všetko sú veci, ktoré takto vyjdú oveľa lacnejšie.

Ideálne je mať vopred stanovený plán a podľa neho výbavu priebežne zaobstarávať. Určite sa vyhnite nákupom na poslednú chvíľu, tie bývajú drahšie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >