Ako vybrať tú správnu školu pre prváka. Prečo nedať na rady ostatných rodičov?

Gabriela Bachárová, 18. marca 2023 o 05:30

Termíny zápisov budúcich prváčikov do základných škôl sa blížia a ak ešte nemáte vybrané, kam bude váš potomok od septembra chodiť za vzdelaním, prečítajte si naše tipy, čo všetko je dobré zohľadniť.

Od septembra nastúpia do škôl noví prváčikovia.

Foto: Shutterstock.com

Zápisy prváčikov do škôl budú trvať celý apríl, pričom miesto a čas si určuje konkrétny zriaďovateľ. Škola, ktorú si vyberiete, by mala vyhovovať hlavne vašim predstavám a mala by sa páčiť budúcemu prváčikovi. Čo všetko je dobré pri výbere školy zvážiť?

Nebude to mať ďaleko?

Je praktické, ak je škola blízko bydliska. Nevýhodou škôl, ktoré síce možno lepšie vyhovujú vašim požiadavkám, ale nachádzajú sa na vzdialenom konci mesta či dokonca v inej obci, je nutnosť cestovania - či už s rodičmi, alebo hromadnou dopravou. A to znamená skoršie vstávanie, viac stresu a možno aj menej kamarátskych väzieb v mieste školy. Najmä v zime sa dochádzanie môže stať zdrojom veľkej frustrácie dieťaťa.

Budú tam deti, ktoré už pozná?

Mať v škole či dokonca v triede kamarátov zo škôlky alebo z ihriska je vždy výhoda, dieťa sa tak v škole ľahšie a rýchlejšie aklimatizuje. Je príjemné, keď sa väzby, ktoré sa utvorili v útlom detstve, môže ďalej rozvíjať.

Popýtajte sa na školu v okolí

No neverte všetkému, čo sa dopočujete, pretože každý rodič má o vzdelávaní svojho potomka iné predstavy. Niekomu vyhovuje dril a individualizmus, iný je radšej za príjemnú atmosféru v škole a milé učiteľky, ktoré skôr dbajú na dobré vzťahy v triede ako na výkon a známky.

Čo je pre vás dôležité?

Niektoré školy sú zamerané vyslovene na výkon, iné sa zameriavajú skôr na rozvoj komunity, ďalšie na rozvoj umeleckých či športových kompetencií. Ak chcete svoje dieťa rozvíjať v konkrétnej oblasti, vyberajte podľa toho i vzdelávacie zariadenie.

Pátrajte na webe

Niečo o škole napovie aj web školy. Čím viac zverejnených informácií, tým lepšie, zrejme pôjde o otvorenú školu. Z webu sa dozviete, na čo sa škola zameriava a o čo sa vo svojom vzdelávacom úsilí snaží.

Choďte sa tam pozrieť

Skúste sa s vedením školy dohodnúť, či by ste sa do nej mohli ísť individuálne pozrieť. Už reakcia na vašu požiadavku vám napovie, do akej miery je škola ústretová. V škole si všímajte klímu, správanie učiteľov, ako na vás vplýva prostredie. Pýtajte sa na vzdelávací program, na to, k čomu škola deti vedie a podobne.

Aký je riaditeľ?

Zaujímajte sa o osobnosť riaditeľa školy, pretože práve od neho závisí, aká kvalitná škola on. Je to práve on, kto presadzuje moderné prístupy k učeniu alebo sa drží starých poriadkov.

Kto do školy?
Dieťa nastupuje v septembri do školy, ak dovtedy dovŕšilo šesť rokov. Na vzdelávanie však možno prijať aj mladšie dieťa, robí sa to zväčša v prípade talentovaných detí. Podmienkou je, že absolvovalo povinný rok v škôlke. Treba súhlas školského zariadenia výchovného poradenstva a prevencie aj vyjadrenie pediatra.


Môže sa dieťa prihlásiť do viacerých škôl?
Áno, môže. „Žiaden právny predpis nezakazuje, aby rodič podal prihlášku do viacerých škôl. Rodičia obvykle idú s dieťaťom na zápis do spádovej školy, kde má dieťa takpovediac isté miesto. Súčasne idú na zápis aj do inej vybranej školy. V prípade, ak je napokon dieťa prijaté do dvoch alebo viacerých škôl, je vhodné, aby rodičia oznámili, kde napokon dieťa bude chodiť,” radí rodičom na svojom webe www.pravneprerodica.sk právnička Mária Dvončová.


Čo k zápisu treba?
Ako radí na webe www.pravneprerodica.sk právnička Mária Dvončová: „Základná škola pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky vyžaduje osobné údaje, a to meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa a meno a priezvisko, trvalé bydlisko zákonných zástupcov. Obvykle pri zápise bol zákonný zástupca dieťaťa povinný predložiť platný občiansky preukaz alebo iný doklad, ktorý potvrdzuje, že je zákonným zástupcom dieťaťa, rodný list dieťaťa a podľa potreby preukázateľný doklad o zdravotnom stave dieťaťa.”





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >