Skrátka v pohode. Sedem užitočných tipov, ako na dovolenke vypnúť a nabrať síl

Patricia Poprocká, 6. júla 2022 o 04:41

Tešíte sa už na prázdniny, máte pocit, že potrebujete nabrať nových síl a poriadne zrelaxovať? Dovolenka je na to ideálna príležitosť. Ponúkame sedem praktických tipov, ako počas nej naozaj vypnúť a dobiť baterky na ďalšie mesiace.

Dovolenková pohoda začína vnútri každého z nás.

Foto: shutterstock

Neriešte, čo sa vás netýka

Znie to možno sebecky, ale inú možnosť nemáte. Nie je v našich silách vyriešiť všetky problémy sveta ani našich blízkych. Neznamená to, aby ste sa uzavreli pred všetkými, lebo vy chcete práve relaxovať, ale pomáhajte len vtedy, ak vás o to požiadajú. Ak niekto má problém, ale chce ho vyriešiť sám, umožnite mu to a netrápte sa tým.

Jedzte zdravo

V horúčavách človeku ani toho veľa nechutí, nie nadarmo však platí porekadlo „V zdravom tele zdravý duch“. Ľahká strava človeku nezaťaží organizmus a ani myseľ. Budete mať dosť energie na dovolenkové aktivity, ešte sa to priaznivo prejaví aj na vašom zovňajšku. Naopak, ťažká nezdravá strava nielenže spôsobuje obezitu, človek má po nej aj nedostatok energie a sklony k depresii.

Žiadne omamné látky

Ráno bez šálky kávy a večer bez pohára vína si niekto možno nevie na dovolenke ani predstaviť. Alkohol, kofeín či iné drogy síce náladu vylepšujú, po ich vyprchaní sa však človek cíti neraz horšie než predtým. Preto zvážte, či vám chvíľková eufória za to stojí. A ak im nechcete povedať nie, tak aspoň s mierou.

Trávte čas vonku

Najviac ako sa dá. Napokon, konečne je teplo, vonku sa dá byť od rána do večera. Či už pri vode, na turistike, spoznávaní kultúrnych pamiatok... Pobyt na čerstvom vzduchu prospieva ako deťom tak aj ich rodičom a dokázateľne zlepšuje náladu. Priaznivo vplýva aj na fyzické zdravie. Ak máte tú možnosť, skúste s deťmi vonku aj prespať, bude to pre nich nezabudnuteľný zážitok. A vy zaručene preladíte z pracovných problémov na iné myšlienky.

Športujte

Hodinku denne si vždy nájdete. Ísť si zabehať, previezť sa na bicykli alebo si zacvičiť. Ak trávite voľno niekde pri vode, tak plávanie je vynikajúce. Najlepšie ráno, čo vás príjemne naladí na celý deň. Športovať by ste mali stále, ak začínate práve počas dovolenky, je dobré preniesť si tento zvyk aj do bežného pracovného kolotoča.

Masáž

Je skvelým prostriedkom, ako sa rýchlo zbaviť napätia. Uvoľňuje stres, zmierňuje úzkosť, posilňuje imunitu, lieči nespavosť a – odstraňuje bolesti. A niekto si ju dopraje len tak, pre väčší pocit pohody.

Sústreďte sa na jednu vec

Iste, stihnúť toho chcete veľa, ponúk na trávenie času pre dovolenkárov je nespočetné množstvo. Uvedomte si však, že stále môžete byť len na jednom mieste a robiť len jednu vec. Čokoľvek iné si to toho vpustíte, o to menej si tú činnosť vychutnáte. Takže si užívajte, čo práve robíte a keď vás to prestane baviť, nájdite si niečo iné. Času je dosť, napokon, na to je dovolenka!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >