Kedy, koľko a ako často? Sedem základných zásad vreckového pre deti

ahojmama, 28. augusta 2024 o 05:18

Pravidelné vreckové dávajú svojim deťom asi traja z desiatich rodičov a ďalších 40 percent prispieva deťom nepravidelne, podľa potreby. Sumy sú rôzne, ročne od desiatok až po stovky eur, ukázal prieskum pre spoločnosť Home Credit. Poznáte zásady správneho dávania vreckového deťom?

Ďakujem!

Foto: shutterstock

1. Vreckové začnite dávať, keď ide dieťa do školy. Rodičia by mali začať dávať deťom vreckové, keď sú dostatočne staré na to, aby pochopili základné princípy obehu peňazí. Zvyčajne to býva okolo 6 až 7 rokov.

2. Výška by mala byť úmerná veku – začať je dobré s malými sumami a postupne zvyšovať vreckové podľa toho, ako dieťa starne a získava viac zodpovednosti.

3. Naučte deti hospodáriť. Samé na to nie vždy prídu. Vysvetlite im, že je dobré deliť si peniaze na úspory, výdavky a darovanie. Takto sa naučia nielen šetriť a míňať, ale aj pomáhať druhým.

4. Vreckové by nemalo byť odmenou. Žiadne peniaze za pomoc alebo upratanú izbu. Tak, ako sú domáce práce prirodzenou súčasťou rodinného života, tak isto je aj vreckové. Jedno na druhom nezávisí. A domáce práce nie sú zdrojom príjmu.

5. Vreckové plaťte pravidelne. Je na vás, či raz týždenne alebo raz mesačne. Deti však potrebujú pocit stability, aby dokázali plánovať svoje výdavky na dlhšie obdobie, prípadne si i našetriť na drahšiu vytúženú vec.

6. Diskutujte o výdavkoch, ale nechajte rozhodnutie na dieťati. Aj keď si chce kúpiť podľa vás nebotyčnú hlúposť, sú to jeho peniaze.

7. Nestopnite vreckové za trest. Môže to narušiť vzájomnú dôveru. Tresty vo výchove nefungujú, dôležitý je dialóg, prijatie, pochopenie a poučenie sa do budúcnosti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >