16-ročný hrdina. Jan zachránil chlapca, ktorého na rušnej ulici napadli rovesníci, ostatní sa tvárili, že nič nevidia. Pozrite si VIDEO incidentu

ahojmama, 6. marca 2024 o 05:18

Šiel si kúpiť zošity, no namiesto nich utŕžil bitku. 12-ročného školáka pri nákupnom centre v Ostrave prepadli dvaja o rok starší chlapci, pretože od neho chceli peniaze. Na rušnej ulici okoloidúci nereagovali. Okrem jedného, 16-ročného Jana Balouna, ktorý šiel pôvodne na zastávku MHD, ale keď videl, čo sa deje, prišiel napadnutému na pomoc.

Nepremýšľal som, či to je bezpečné alebo nie. Skrátka som šiel do toho, hovorí Jan Baloun, na snímke pri preberaní ocenenia od policajného riaditeľa.

Foto: PČR MSK

„Trojicu som zaregistroval vo chvíli, keď jeden dával chlapcovi päsťou do tváre. Bolo jasné, kto je kto, zasiahol som. Nepremýšľal som, či to je bezpečné alebo nie. Ja mám takú povahu, že skrátka idem do toho,” opísal statočný záchranca dramatickú situáciu. Za svoj čin dostal tento študent druhého ročníka strednej školy First International School Ostrava od krajského policajného riaditeľa medailu.

Dvaja útočníci žiadali od napadnutého chlapca peniaze. Keď im odvetil, že nemá a chcel pokračovať v chôdzi, jeden z nich mu začal prehľadávať vrecká. Následne ho začali biť a kopať. Hoci sa chlapec snažil brániť, nepremohol ich. Až kým si potýčku nevšimol Jan Baloun a prišiel slabšiemu na pomoc.

Jedného násilníka chytil okolo krku do takzvanej kravaty a uzemnil, druhý sa už k útoku neodvážil. S napadnutým chlapcom Jan následne odišiel na zastávku, a keďže ten bol veľmi rozrušený, odprevadil ho až k matke. Tá prípad ohlásila na polícii a vďaka kamerovým záznamom sa útočníkov podarilo vypátrať. Vzhľadom na svoj vek sa však trestu zrejme vyhnú, policajti prípad odložili, no súd môže chlapcom nariadiť výchovné opatrenie.

Jan Baloun na svojom čine nevidí nič mimoriadne. „To by mal urobiť každý. Aspoň zavolať policajtov alebo strážnikov,“ povedal s tým, že ho mrzí ľahostajnosť ostatných, ktorí potýčku museli zaregistrovať tiež.

Ľudia sa často boja zasiahnuť voči agresorovi najmä preto, že nepoznajú jeho silu a zručnosti. Samotná polícia vyzýva na obozretnosť v takýchto prípadoch, pretože tu býva riziko, že sa môže agresia otočiť voči pomáhajúcim. Odporúča však v každom prípade aspoň zavolať na tiesňovú linku 158. Práve strach o seba je aj podľa psychológov dôvod, prečo sa ľudia v takýchto situáciách často radšej tvária, že nič nevidia a pôsobia ľahostajne.

VIDEO incidentu:


ANKETA:

Zasiahli by ste, keby ste videli takúto bitku?

65,0%



5,6%



29,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >