Kedy je čas na prepichovanie uší a na čo pri tom dbať

Patricia Poprocká, 3. februára 2020 o 04:06

Čím skôr, alebo počkať do vyššieho veku? Rodičia, ktorí chcú svojim deťom dať prepichnúť ušká, aby mohli nosiť náušnice, sa snažia bolesť minimalizovať. Kedy je pre dieťa najvhodnejšie podstúpiť tento úkon?

Prepichovať deťom ušká? Kedy je to najlepšie?

Foto: shutterstock.com

V minulosti sa zastávala téza, že bábätká necítia bolesť, preto sa k prepichovaniu ušiek u dievčat pristupovalo už v pôrodnici, prípadne v prvých týždňoch. Navyše je u nás zakorenený zvyk, že pri krstinách dávajú krstní rodičia dievčatku náušnice, takže to bol ďalší dôvod, prečo mať rýchlo dierky v ušiach.

Dnes už ale vieme, že bábätko je rovnako citlivé, v niečom dokonca ešte citlivejšie než väčšie deti a priskoré prepichovanie ušiek odborníci neodporúčajú.

Najskoršia hranica je podľa lekárov štvrtý mesiac, kedy je dieťa zaočkované proti tetanu. „Zníži sa tak riziko možnej infekcie,“ tvrdia v informačnej brožúrke, ktorú dostávajú mamičky v pôrodnici.

Ešte lepšie ale je, ak s prepichovaním ušiek počkáte dlhšie. Výhodou je, že staršie dieťa si už dá povedať, dokonca ho môžete na celý proces aj pripraviť, na rozdiel od nič netušiaceho bábätka, ktoré zrazu z ničoho nič cíti bolesť a vôbec nevie, čo sa prečo sa mu deje.

Ďalšou výhodou prepichovania ušiek vo vyššom veku je, že staršie dieťa si ušká nebude zbytočne chytať, navyše neleží toľko ako bábätko, viac sa hýbe. Uši sa vetrajú a pohyb je tiež lepší pre hojenie rán.

„My sme čakali do štvrtého roka. Nechcela som dcérku ako bábätko zaťažovať hneď v prvých mesiacoch, potom som na to nejako zabudla. K 4. narodeninám dostala dcéra od babičky náušnice, tak sme šli k lekárke,“ opisuje Viera svoje skúsenosti.

Náušnice dala dcére nastreliť pištoľou, a hoci lekári odporúčajú radšej prepichnutie ihlou práve preto, že je menej bolestivé, Viera vraví, že nebol problém. „Sestrička jej ušká natrela nejakým gélom s anestetickým účinkom, a dcéra to v pohode zvládla.“

Katarína zvolila iný prístup. „Dcérke som dala prepichnúť ušká v štyroch mesiacoch, a už by som to viac neurobila. Hrozne plakala, ten krik počujem dodnes, i keď má sedem. Ušká je prepichli ihlou, potom tam mala drobné chrastičky, ktoré sa normálne zahojili, komplikácie nenastali, ale aj tak si myslím, že som mala počkať a netrápiť také malé bábätko. O čo by sme prišli, keby sme počkali? O nič.“

Jaroslava zasa svojim dcéram nedala prepichnúť uši vôbec. „Je to zásah do organizmu, na uchu sú predsa dôležité citlivé body. Ak budú dospelé a budú chcieť mať dierky v ušiach, nič s tým nespravím. Ale kým sú so mnou, dierky mať nebudú.“

Ak ste zástancom náušníc u detí, vždy pri prepichovaní dbajte na hygienu. Náušnice je dobre predtým sterilizovať. Aby sa zabránilo možnej alergii na kov, mali by byť kvalitné, podľa lekárov aspoň zo 14-karátového zlata. Ani v takom prípade však alergická reakcia nie je vylúčená a znamená, že dieťa nemôže nosiť zlaté šperky.


ANKETA:

Kedy je najlepšie prepichnúť uši?

38,0%



18,1%



36,1%



7,2%



0,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >