„Keď bude padať hviezda...“ Podmienky na pozorovanie meteorov by mali byť túto noc ideálne

TASR, pt, 12. augusta 2021 o 04:13

Nádherné divadlo v podobe takzvaných „padajúcich hviezd“ nám ponúka nočná obloha už niekoľko dní, najintenzívnejšie to bude teraz, v noci zo štvrtka na piatok. Pozorovanie meteorického roja by malo byť veľmi pohodlné, podľa odborníkov ho nenarušia mraky ani mesačné svetlo.

Letná obloha ponúkne jedinečný zážitok.

Foto: Hvezdáreň Sobotište

Výskyt meteorov bude vrcholiť túto noc od polnoci do štvrtej ráno. Výdatnosť roja býva štandardne 100 až 120 meteorov za hodinu, bežný pozorovateľ ich vidí približne polovicu. Pozor, nie všade. Ako už tradične, najhoršie podmienky majú ľudia vo veľkých mestách, kde je veľké svetelné znečistenie (svetelný smog).

Najlepšie podmienky sú u nás na severovýchode Slovenska, v Parku tmavej oblohy Poloniny, ktoré je jedným z najtmavších miest v strednej Európe. Na tzv. Bortleho stupnici svetelného znečistenia (od 1 po 9, pričom 9 je najväčšie znečistenie) sa táto lokalita nachádza na stupni 2. Pre porovnanie, v strednom Česku nad Sečskou priehradou, čo je tiež obľúbeným miestom na pozorovanie meteorov, je kvalita oblohy Bortle 4. Rozdiel medzi týmito lokalitami je pritom až 1000 hviezd, o ktoré je obloha v strednom Česku ochudobnená oproti Poloninám.

Pozrite si aj VIDEO o Letnom meteorickom roji.



„Pritom okolie priehrady Seč na tom zďaleka nie je najhoršie, pokiaľ ide o svetelné znečistenie. Napriek tomu tu slabšie meteory úplne zanikli. Ešte horšie sú na tom pozorovatelia v mestách, napríklad v Prahe, Bratislave alebo v Košiciach, ktorí vidia iba najjasnejšie meteory, no nespočetné množstvo slabších pri oblohe so svetelným znečistením nemôžu vidieť," vysvetlil astrofotograf a popularizátor astronómie Tomáš Slovinský.

Prečo v lete „padajú hviezdy“? Nie sú to hviezdy, ale takzvané Perzeidy, teda prachové častice pochádzajúce z kométy 109P/Swift-Tuttle. Tie po vniknutí do zemskej atmosféry zhoria vo výške vyše 80 kilometrov nad povrchom zeme. Pri pozorovaní zdanlivo vyletujú z jedného miesta na oblohe, z radiantu, ktorý leží v súhvezdí Perzea. Práve podľa toho dostali meno – Perzeidy.

Súhvezdie Perzea vychádza neskoro večer nad severovýchodný obzor. Práve od polnoci do štvrtej ráno by mal výskyt meteorov vrcholiť. Výhodou Perzeíd je, že Zem cez ich oblasť vo vesmíre prelietava pomerne dlho, preto sa ich zvýšená aktivita dá pozorovať od konca júla až do konca augusta.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >